Liberecký kraj získal za půl roku investice za 2,56 mld. Kč

11.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 11. září (ČTK) - Liberecký kraj získal v první polovině letošního roku prostřednictvím vládní agentury CzechInvest investice za bezmála 2,56 miliardy korun. V kraji díky tomu vznikne až 370 nových pracovních míst. Vyplývá to z informací, které dnes agentura zveřejnila. Liberecký kraj tak získal letos za šest měsíců větší objem investic než za celý loňský rok, kdy CzechInvest v kraji zprostředkoval akce za 2,36 miliardy korun.

"Na nárůst investic má velmi pozitivní vliv aktivita české vlády, která podporu investic vrátila mezi své priority," sdělil ČTK Ondřej Votruba, pověřený vedením agentury CzechInvest. Celkově eviduje agentura za první pololetí letošního roku v zemi 116 investičních projektů dohromady za více než 78,31 miliardy korun. Vzniknout by díky tomu mělo až 14.094 nových pracovních příležitostí. Největší objem peněz přitom směřoval do Ústeckého a Moravskoslezského kraje, kde je nejvyšší nezaměstnanost.

Do desítky největších projektů, které v prvním pololetí získaly v Česku podporu, patří další rozšíření závodu společnost Magna Exteriors & Interiors (Bohemia) v Liberci. Podnik, který se specializuje na výrobu plastových součástí pro automobilový průmysl investuje do rozšíření bezmála 1,56 miliardy korun a zaměstná díky tomu podle CzechInvestu dalších 217 pracovníků.

Magna (dříve Venture Peguform) patří k největším zaměstnavatelům v Liberci. Podnik, který zaměstnává zhruba 1800 lidí má vlastní vývojové centrum. Loni do výzkumu a vývoje investoval přes 211 milionů korun. Společnost loni podle obchodního rejstříku uskutečnila zakázky za 8,92 miliardy korun a její hospodaření skončilo ziskem přes 493 milionů. Podnik je od roku 2009 součástí nadnárodní skupiny Magna, která ve 25 zemích zaměstnává více než 72.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK