Investor Bill Gross opouští investiční firmu Pimco, jde do Janusu

26.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Jeden z nejuznávanějších světových investorů Bill Gross opouští investiční společnosti Pimco, kterou založil, a přechází do konkurenční společnosti Janus Capital Group. Překvapivá zpráva přichází několik dní poté, co se objevily informace, že americký regulátor trhu s cennými papíry vyšetřuje Pimco i samotného Grosse v souvislosti s fondy obchodovanými na burze (ETF).

 

Agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že Gross byl ve sporu s výkonným výborem firmy a několikrát hrozil, že z firmy odejde. Společnost Pimco v prohlášení oznámila, že má nástupnický plán a správní rada brzy potvrdí Grossova nástupce. Informovaný zdroj řekl, že vedení firmy se chystalo Grossovu rezignaci přijmout v sobotu a že se společnost na jeho odchod už delší dobu chystala.

Gross, přezdívaný dluhopisový král, odchází okamžitě. Nové funkce ve společnosti Janus Capital, kde bude řídit dluhopisový fond Janus Global Unconstrained Bond Fund, se ujme v pondělí.

Sedmdesátiletý Gross vytvořil z investiční společnosti Pimco jednoho z největších správců aktiv s téměř dvěma biliony dolarů. Dlouhou dobu řídil největší dluhopisový fond Pimco Total Return Fund.

Mateřskou firmou společnosti Pimco je německá pojišťovna Allianz SE. Akcie pojišťovny v Německu po oznámení Grossova odchodu klesly o pět procent. Naopak akcie společnosti Janus reagovaly na zprávu růstem o více než 30 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK