Ceny ropy klesly na dlouhodobá minima, Brent nejníže za 27 měsíců

08.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v poklesu a severomořský Brent sestoupil na nové minimum za 27 měsíců. Trhy reagují na pesimistické odhady ekonomického růstu, které posílily obavy ohledně světové poptávky po ropě. Srážejí je však i nejnovější data o vývoji zásob v USA, která potvrdila velkou nabídku suroviny na trhu.

Cena Brentu se během obchodování propadla až na 90,57 dolaru za barel, nejníže od června 2012. Ztráty ale později částečně smazala a před 17:00 SELČ vykazovala pokles o více než dolar na zhruba 90,80 USD za barel. Americká lehká ropa WTI sestoupila až na nejnižší úroveň od loňského dubna a ve stejnou dobu se pohybovala mírně nad 87 dolary se ztrátou dolaru a 70 centů.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý už potřetí od začátku letošního roku snížil odhad růstu světové ekonomiky a varoval před pomalejším růstem ekonomik velkých zemích eurozóny, v Japonsku a na předních rozvíjejících se trzích, jako je Brazílie.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes informoval, že zásoby ropy v USA minulý týden stouply o pět milionů barelů, což je mnohem více, než očekávali analytici oslovení agenturou Reuters. Zásoby ropy v důležitém překladišti Cushing v Oklahomě ale klesly. Úřad EIA přitom již v úterý snížil odhad světové poptávky po ropě v tomto roce o 1,24 milionu barelů.

Experti upozorňují, že na trhu nyní převládá nálada ve smyslu dalšího zlevňování. Podle analytika Carstena Fritsche ze společnosti Commerzbank je možné, že cena Brentu klesne pod 90 dolarů za barel. Oživení cen musí podle něj vzejít ze strany nabídky, což znamená snížení těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ministři členských států OPEC se mají sejít 27. listopadu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 90,81 92,11 New York - Nymex WTI listopad 87,15 88,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK