Šéfka MMF vyzvala k serióznějšímu přístupu k ekonomickým reformám

09.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. října (ČTK) - Politici musí zaujmout serióznější přístup k ekonomickým reformám. V opačném případě bude jejich zemím hrozit, že ustrnou ve slabém hospodářském růstu provázeném vysokým zadlužením a nezaměstnaností. Uvedla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Vyzvala rovněž k investicím do infrastruktury, které jsou podle ní vhodným nástrojem pro krátkodobou podporu hospodářského růstu.

Světová ekonomika nyní podle Lagardeové čelí větším rizikům než před šesti měsíci. MMF již v úterý snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,3 procenta z dříve předpokládaných 3,4 procenta. Růstovou prognózu na příští rok zhoršil o 0,2 procentního bodu na 3,8 procenta.

MMF snížil rovněž hospodářský výhled eurozóny. Upozornil, že existuje třicetiprocentní pravděpodobnost, že se eurozóna v příštím roce dostane do deflace, a téměř čtyřicetiprocentní pravděpodobnost, že se vrátí do recese.

Lagardeová dnes přivítala nejnovější kroky Evropské centrální banky (ECB) na podporu hospodářského růstu v eurozóně. Dodala nicméně, že ECB musí být připravena k dalším opatřením v případě, že se inflační vyhlídky nebudou zlepšovat.

Šéfka MMF rovněž upozornila, že zejména Spojené státy a Německo nyní mají prostor ke zvýšení investic do projektů v oblasti infrastruktury, které by podpořily hospodářský růst. Německá ekonomika v poslední době jeví známky útlumu, což posiluje obavy z jejího návratu do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK