Akcie v USA po třech dnech ztrát zpevňují, trh věří v zisky firem

14.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. října (ČTK) - Americké akcie po třech dnech ztrát zastavily pokles a v polovině dnešního obchodování výrazně zpevňují. Investoři doufají, že solidní výsledkové zprávy od amerických firem zmírní obavy ohledně růstu globální ekonomiky.

Dow Jonesův index vykazoval krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) nárůst o 0,8 procenta na 16.453 bodů. Širší S&P 500 získával 1,1 procenta na 1896 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite se pohyboval kolem 4275 bodů s přírůstkem 1,5 procenta.

Akciové trhy ve Spojených státech v posledních třech dnech ztrácely, a to zejména kvůli obavám ohledně vývoje světové ekonomiky a z šíření viru ebola. Index S&P 500 ztratil za poslední tři obchodní seance 4,8 procenta. To představuje nejvýraznější třídenní propad od listopadu 2011.

\"Doufejme, že (firemní) zisky oprostí myšlení lidí od nevypočitatelných a velkých výkyvů,\" poznamenal podle agentury Reuters analytik Frank Davis ze společnosti LEK Securities v New Yorku.

Index S&P 500 dopoledne pomáhaly táhnout vzhůru akcie letecké společnosti Delta Air Lines, které přidávaly sedm procent. Akcie bankovní skupiny Citigroup rostly o zhruba tři procenta v reakci na nečekaně dobré čtvrtletní výsledky. Banka také oznámila, že přestane poskytovat osobní bankovnictví na 11 trzích včetně České republiky.

Akcie největší americké banky JPMorgan nicméně zhruba jedno procento odepisovaly. Banka totiž ve čtvrtletí vytvořila zisk, který mírně zaostal za očekáváním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK