Ministerstvo pro místní rozvoj má zaplatit pokutu 200.000 Kč

16.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. října (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj musí zaplatit pokutu 200.000 korun. Chybovalo při výběru firmy, která měla připravit digitalizaci územního a stavebního řízení. Pokuta je pravomocná, ministerstvu ji uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to zjistila z webu úřadu.

Zakázka je z roku 2011. Mohly se o ni ucházet pouze firmy s certifikátem systému řízení bezpečnosti informací řady ISO 27001. Podle ÚOHS ale stanovení tohoto kritéria mohlo podstatně ovlivnit výběr vítěze.

Požadovaný certifikát byl nad rámec zákona o veřejných zakázkách. Mohl podle ÚOHS ovlivnit počet firem, které se o zakázku ucházely a nabídnout státu výhodnější podmínky než vítěz.

Ministerstvo zvolený certifikát odůvodňovalo charakterem zakázky. Norma pomáhá minimalizovat hrozby úniku a zneužití důvěrných informací. Podle ÚOHS ale existují i jiné možnosti jak zabezpečit mlčenlivost pracovníků s citlivými údaji.

\"V praxi je například běžné zakotvit do smluvní úpravy povinnost mlčenlivosti, jejíž porušení je sankciováno například formou smluvní pokuty. Výjimkou není ani požadavek na bezpečnostní prověrku v určitém stupni pro osoby, které nakládají s citlivými informacemi,\" uvedla místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

Zakázku vyhrálo sdružení firem Becker a Poliakoff, s.r.o., WEBCOM a.s., IV Company, a.s. a Bison & Rose s.r.o. s cenou 35 milionů korun bez DPH. V soutěži byli pouze tři uchazeči.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK