Americké akcie na konci týdne prudce oživují

17.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnes prudkým oživením a v polovině dne jejich hlavní indexy získávaly téměř dvě procenta. Příznivé čtvrtletní výsledky některých velkých společností zmírnily obavy z dopadů slabé světové poptávky na domácí ekonomiku a firemní sektor. Širší index Wall Street ale kvůli předešlým hlubokým ztrátám míří ke čtvrtému týdnu poklesu za sebou, což by byla nejdelší šňůra za více než tři roky.

Dow Jonesův index získával v poledne místního času (18:00 SELČ) 1,9 procenta a nacházel se kolem 16.422 bodů. Širší index S&P 500 posílil stejným tempem na 1898 bodů, je ale stále asi sedm procent pod svým měsíc starým rekordním maximem. Index technologického trhu Nasdaq se pohyboval kolem 4295 bodů s přírůstkem 1,8 procenta.

Hlavní indexy posílil hlavně více než tříprocentní nárůst akcií konglomerátu General Electric, jehož výsledky předčily očekávání analytiků. Index energetického sektoru rostl o dvě procenta, zejména díky příznivým výsledkům největší světové společnosti těžebního servisu Schlumberger a výraznému oživení cen ropy. O zhruba tři procenta vzrostly díky výsledkům i akcie banky Morgan Stanley.

Trh podpořily také zprávy z ekonomiky. V září se zotavila zahajovaná obytná výstavba a jeden z indexů spotřebitelské důvěry vzrostl v polovině října na maximum za více než sedm let.

Během týdne americké akcie výrazně oslabovaly. Dolů je srážely obavy z vývoje světové ekonomiky a strach z šíření eboly na domácí půdě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK