Ceny ropy po datech z Číny oživily, Brent se drží kolem 86 dolarů

21.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně oživily po propadu z počátku tohoto týdne a severomořská ropa Brent se pohybovala kolem 86 dolarů za barel. Trhům pomohly zprávy o solidní poptávce po ropě v Číně, která je největším světovým spotřebitelem energií. Zisky ale opět brzdila nadměrná nabídka této strategické suroviny na trzích a obavy o zdraví zbylé části světové ekonomiky.

Cena ropy Brent dnes kolem 15:25 SELČ vykazovala nárůst o tři čtvrtě dolaru na 86,15 USD za barel. Pohybovala se tak výrazně nad čtyřletým minimem, na které spadla minulý týden. Ve srovnání s červnovými cenami je ale Brent stále levnější o více než čtvrtinu. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu rostla o více než dolar na 83,76 USD za barel.

Poptávka po ropě v Číně v září meziměsíčně stoupla o více než šest procent, a dostala se tak na nejvyšší hodnotu od února. Průmyslová výroba přitom v září překonala očekávání, když se meziročně zvýšila o osm procent. Další dnešní data ale ukázala, že čínská ekonomika stoupla ve třetím čtvrtletí o 7,3 procenta, což je nejpomalejší tempo růstu od globální finanční krize, ale lepší výsledek, než očekávaly trhy.

\"Ropa je nahoře v reakci na data o čínské poptávce,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Tamas Varga ze společnosti PVM Oil Associates. Větší zájem o ropu však podle něj může souviset s doplňováním zásob; čínské společnosti prý kupují ropu, protože je levná.

Zpomalování čínského hospodářského růstu ve výsledku napomohlo tomu, že Mezinárodní energetická agentura snížila odhad růstu světové poptávky po ropě pro příští rok. Klesající ceny ropy by mohly zasáhnout i americkou těžbu z břidlic. Zhruba třetina produkce by při ceně pod 80 dolary za barel byla neekonomická, myslí si analytici z výzkumného střediska Bernstein Research.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 86,15 85,40 New York - Nymex WTI listopad 83,76 82,71

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK