Zavedení registračních značek na přání se o rok odkládá

23.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Registrační značky na přání budou zavedeny až od roku 2016, stejně jako pořizování obrazových záznamů vozidel ve stanicích technické kontroly. Roční odklad přinese novela o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, kterou dnes jednomyslně schválil Senát. Normu dostane k posouzení prezident

 

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) senátorům odklad zdůvodnil tím, že spuštění obou novinek od příštího roku by bylo spojeno s řadou problémů při jejich technickém a organizačním zabezpečení. Také podle senátora ODS Petra Bratského je třeba mimo jiné zpřesnit pravidla pro značky na přání, u nichž by si by si majitelé aut mohli určit kombinaci čísel a písmen.

Zákon, přijatý loni, počítá s tím, že značky na přání nebudou moci obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát 5000 korun, takže dvě značky na auto vyjdou na 10.000 korun.

Ministerstvo dopravy chystá do budoucna změnu v registračních značkách tak, aby značky už byly vlastnictvím motoristů. Stát pouze určí, jak má značka vypadat, a občan si ji poté koupí u soukromého výrobce. Nyní stát ročně vynakládá až 300 milionů korun za vlastnictví hliníkového plechu na registrační značky.

Ministerstvo vypsalo v červenci soutěž na výrobce registračních značek. Dosavadním výlučním výrobcem byla 13 let brněnská společnost Hicon. Od vypsání výběrového řízení na nového dodavatele si úřad slibuje úsporu peněz aspoň v období do roku 2016, než bude zaveden nový model se soukromým vlastnictvím značek.

Pořizování obrazového záznamu z STK má podle ministerstva zabránit podvodům s technickými kontrolami, kdy oprávnění k provozu dostanou i vozidla, která na kontrolách fyzicky nebyla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK