Americké akcie díky podnikovým výsledkům výrazně stouply

23.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes výrazně zpevnily a jejich hlavní indexy zakončily obchodní den nárůstem o více než procento. Příznivé podnikové výsledky ujistily investory, že americké firmy si nadále vedou dobře, a to navzdory obavám ohledně vývoje světového hospodářství. Počáteční silný růst se ale v závěru dne poněkud zmírnil po zprávách o podezření na další případ nákazy virem ebola v USA. Euro k dolaru se na devizových trzích propadlo na minimum za dva týdny.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 1,32 procenta na 16.677,9 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 1,23 procenta na 1950,82 bodu. Úhrnný index trhu Nasdaq skončil na 4452,79 bodu s přírůstkem 1,6 procenta.

Wall Street vzhůru táhly čtvrtletní výsledky některých firem v čele s výrobcem těžkých stavebních a těžebních strojů Caterpillar či konglomerátem 3M. Nárůst se ale v posledních hodinách obchodování poněkud zmírnil, když se objevily zprávy, že nemocnice v New Yorku testuje na virus eboly zdravotníka, který léčil pacienty s touto zákeřnou nemocí v západní Africe.

Na devizových trzích dnes posiloval dolar, protože investoři v reakci na příznivé ekonomické zprávy z USA přesunovali peníze zpátky do rizikovějších aktiv. Dolar k jenu naposledy vykazoval nárůst o procento na 108,17 JPY. Euro během dne sestoupilo k americké měně nejníže za dva týdny, později ztráty smazalo díky příznivým údajům o podnikatelské aktivitě v eurozóně a naposledy se k dolaru pohybovalo beze změn na 1,2647 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK