Dohoda o plynu zatím není, jednání v Bruselu má dnes pokračovat

30.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. října (ČTK) - Kyjev a Moskva zatím neuzavřely dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu, schůzka v Bruselu bude pokračovat dnes večer. Pro agenturu TASS to v noci na dnešek prohlásil ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Jednání mezi Novakem a jeho ukrajinským protějškem Jurijem Prodanem zprostředkovává eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Další kolo rozhovorů začalo ve středu odpoledne. Konec jednání určen nebyl, nicméně v době po 18:00 SEČ se počítalo s tiskovou konferencí. Tu ale Evropská komise kvůli pokračujícím vyjednáváním večer zrušila. \"Rád bych řekl, že rozhovory ještě neskončily,\" řekl dnes v časných ranních hodinách Novak.

\"Diskuze o dokumentech, které je potřeba připravit, byla dlouhá a ještě to není hotové. Mohu ale říci, že jsme se shodli na klíčových údajích, které mají být základem pro tyto dokumenty. Bylo dosaženo dohody o ceně, jak jsme již řekli dříve, shodli jsme se i na splátkovém kalendáři, na platbě předem a na požadavku našich partnerů o určitý objem plynu během listopadu a prosince. Nyní pokračuje technická práce na těchto dokumentech,\" dodal ruský ministr.

Předchozí dvě kola jednání k dohodě nevedla, přestože se očekával podpis smlouvy. Kamenem úrazu jsou peníze: Ukrajina zatím jen hledá nejen finance na nákup zimních dodávek z Ruska, ale i na krytí dluhu za staré kontrakty. Ten dosahuje částky 4,5 miliardy dolarů, z nichž 3,1 miliardy má Kyjev uhradit do konce roku. Moskva varovala, že jakýkoli budoucí plyn pošle na Ukrajinu jen v případě, že Kyjev dodávku předem zaplatí. Cena za zimní ruský plyn už byla dohodnuta ve výši 385 dolarů za tisíc krychlových metrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK