EU se prý zaměří na Belgii, Itálii a Francii kvůli rozpočtům

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. listopadu (ČTK) - Evropská komise v pátek upozorní Belgii, Francii a Itálii, že jejich rozpočty na příští rok by nemusely splňovat požadovaná unijní pravidla. Vyplývá to z návrhů, které má k dispozici agentura Reuters. O případném dalším kroku ale komise prý rozhodne až na začátku března příštího roku.

Ve stejné skupině jako trojice zmíněných zemí jsou podle Reuters také Malta, Portugalsko, Rakousko a Španělsko. Všem těmto zemím hrozí, že by mohly překročit rozpočtová pravidla.

Kontrola státních rozpočtů je jednou z novějších pravomocí Evropské komise, která tak chce zajistit, aby vlády dodržovaly unijní pravidla, která omezují velikost rozpočtového schodku a státního dluhu. EK získala tuto pravomoc loni coby jeden z důsledků dluhové krize

Komise podle Reuters všechny státy vyzvala, aby nepřekračovaly rozpočty. Vybrala si přitom Brusel, Paříž a Řím, na které se hodlá zaměřit při druhé kontrole dodržování rozpočtových pravidel v březnu. Státy tak mají nějaký čas na to, aby veřejné finance uzpůsobily unijním požadavkům. Itálii a Belgii by jinak kvůli dluhu mohlo hrozit disciplinární řízení a Francii pokuta za to, že nesplnila cíle pro konsolidaci rozpočtu.

\"Celkově je komise toho názoru, že u návrhu rozpočtového plánu Francie... je riziko, že nevyhoví ustanovením Paktu stability a růstu,\" stojí podle Reuters v návrhu dokumentu. Komise k celé věci vrátí na začátku března. Přihlížet by přitom měla k dokončení zákona o rozpočtu a očekávanému upřesnění ohlášeného programu strukturálních reforem.

Evropská komise v pátek zveřejní své hodnocení návrhů rozpočtů většiny z 18 států eurozóny. Chybět bude Řecko a Kypr, kterým komise v minulých letech pomáhala dostat se z finančních problémů a které mají zvláštní záchranné programy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK