Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v prosinci výrazně stoupla

08.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. prosince (ČTK) - Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v prosinci výrazně zvýšila. Uvedla to dnes výzkumná společnost Sentix. Dodala, že za růstem důvěry zřejmě stojí očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) v brzké době zahájí rozsáhlé nákupy cenných papírů.

 

Index důvěry investorů stoupl na minus 2,5 bodu z listopadových minus 11,9 bodu. Výrazně tak překonal očekávání analytiků, kteří jeho prosincovou hodnotu podle agentury Reuters odhadovali na minus 10,5 bodu. K příznivému vývoji indexu přispěl zejména prudký nárůst optimismu ohledně hospodářských vyhlídek. Zlepšilo se však rovněž hodnocení současné ekonomické situace.

Dílčí ukazatel očekávání pro příštích šest měsíců v prosinci stoupl na 12 bodů z listopadových minus dvou bodů. Zaznamenal tak třetí nejprudší nárůst ve dvanáctileté historii indexu. Důvěru investorů podle společnosti Sentix podporují kromě očekávání stimulačních opatření ECB rovněž klesající ceny ropy a slabší kurz eura.

Prezident ECB Mario Draghi minulý týden uvedl, že banka začátkem příštího roku posoudí účinky dosavadních stimulačních opatření a v případě potřeby uskuteční další kroky. Viceprezident ECB Vítor Constancio již koncem listopadu upozornil, že banka by mohla v prvním čtvrtletí příštího roku rozhodnout, zda podpoří ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů, tedy takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. Statistický úřad Eurostat minulý týden potvrdil, že hospodářský růst v eurozóně v letošním třetím čtvrtletí zrychlil na 0,2 procenta z 0,1 procenta v předchozím kvartálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK