Letecká doprava nad Británií se vrací k normálu

13.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. prosince (ČTK) - Letecká doprava nad Británií se po pátečním selhání systému řízení letového provozu vrací k normálu. Informovala o tom dnes britská BBC, podle které přesto byly zrušeny asi čtyři desítky letů z nejvytíženějšího evropského letiště, londýnského Heathrow.

Technická závada v centru řízení letového provozu ve Swanwicku měla dopad hlavně na londýnská letiště, Heathrow v pátek dočasně zastavilo veškeré odlety i přílety. Představitelé tohoto letiště dnes vzkázali cestujícím, aby si zkontrolovali, zda jejich let nebyl změněn. Podobně je to třeba v Gatwicku, kde má být provoz jako obvykle, jen je prý třeba počítat se zpožděním.

Mnoho cestujících muselo kvůli ochromení letecké dopravy strávit noc na dnešek v hotelu.

Centrum ve Swanwicku zaměstnává 1300 dispečerů, kteří řídí provoz nad Anglií a Walesem. Denně odbaví kolem 5000 letů. Otevřené bylo v roce 2002 a jeho výstavba stála 623 milionů liber (21,7 miliardy Kč). Problémy má již od počátku. Otevřelo se o šest let později, než bylo naplánováno. Technické problémy a selhání počítačů zaznamenalo centrum již v letech 2008, loni v létě a loni v prosinci.

hab hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK