Brusel schválil fúzi předních výrobců cementu Holcim a Lafarge

15.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. prosince (ČTK) - Evropská komise schválila spojení předních evropských výrobců stavebnin Lafarge a Holcim do největšího světového producenta cementu. Obě společnosti se dohodly, že odprodají většinu svých překrývajících se aktivit, včetně českých provozů švýcarského Holcimu, sdělila dnes komise.

\"Rozhodnutí je podmíněno prodejem aktivit Lafarge v Německu, Rumunsku a Británii a provozů Holcimu ve Francii, Maďarsku, na Slovensku, ve Španělsku a v České republice,\" sdělila komise. Dohody o prodejích aktiv podle ní zmírní obavy z negativních dopadů spojení na konkurenční prostředí, z nichž by mohl vzejít růst cen.

Obě firmy se chtějí celkově zbavit aktiv, která vytvářejí roční příjem zhruba pět miliard eur (138 miliard Kč), aby si zajistily podporu antimonopolních úřadů s plánovanou megafúzí. Začaly už jednat s desítkami zájemců.

Holcim a Lafarge informovaly o vzájemném jednání o fúzi v dubnu. Transakcí vznikne kolos s tržní hodnotou kolem 55 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč).

Lafarge v současnosti zaměstnává kolem 65.000 lidí v 64 zemích světa. V České republice vlastní cementárnu v Čížkovicích na Litoměřicku.

Holcim má ve zhruba 70 zemích světa kolem 71.000 zaměstnanců. V Česku má cementárnu v Prachovicích na Chrudimsku a patří mezi přední české producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin. Už loni se Holcim dohodl na převodu většiny svých českých závodů do rukou mexické společnosti Cemex v rámci širší dohody, podle níž Holcim od mexického konkurenta získá jeho německé provozy. Cemex se v říjnu dohodl, že převezme české aktivity Holcimu počátkem příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK