EU podala u WTO stížnost na nové subvence pro Boeing

19.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 19. prosince (ČTK) - Evropská unie podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na údajné nové nelegální subvence, které podle ní dostává americký výrobce letadel Boeing. Oznámila to dnes WTO. EU a Spojené státy přitom stále ještě plně nevyřešily mnohaletý spor o státní subvence pro Boeing a evropského výrobce letadel Airbus.

Subvence v řádu \"miliard dolarů\" poskytuje Boeingu podle EU americký stát Washington, kde má firma hlavní výrobní základnu. EU tvrdí, že stát porušuje pravidla WTO tím, že nabízí firmě údajně rozsáhlé daňové úlevy, aby udržel výrobu jeho nového modelu 777x na svém území.

WTO v minulých letech dospěla k závěru, že subvence svým velkým výrobcům letadel poskytují obě strany. Evropská komise v roce 2012 obvinila Spojené státy, že ignorují nařízení WTO zastavit subvence Boeingu. USA to popírají a naopak obviňují EU, že sama nerespektuje požadavek přestat se subvencováním Airbusu. Obě strany žádají WTO o svolení uvalit na tu druhou stranu obchodní sankce.

Airbus a Boeing mezi sebou soupeří o vedoucí pozici na globálním trhu velkých civilních letadel. Evropský výrobce letadel od počátku letošního roku zaostává za Boeingem v zakázkách i v dodávkách, loni jej v zakázkách předstihl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK