Ceny ropy stouply, podpořil je silný růst ekonomiky USA

23.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy po dnešních údajích o silném růstu americké ekonomiky nakrátko výrazně vzrostly, později ale část zisků smazaly a severomořská ropa Brent se stabilizovala nad 60 dolary za barel. Vliv příznivých zpráv z USA oslabily trvající vyhlídky na přetlak nabídky a slabou globální poptávku.

Brent se po zprávě z USA dostal až na 61,49 USD za barel; v 16:55 SEČ jeho cena sestoupila na 60,85 USD a na pondělní závěr získávala asi tři čtvrtě dolaru. Americká lehká ropa WTI získávala zhruba dolar na 56,30 USD.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí stoupla podle dnešních zpřesněných údajů o rovných pět procent, což bylo její nejrychlejší tempo od léta 2003. Bylo to už druhé čtvrtletí silného růstu po tempu 4,6 procenta v předešlém kvartálu. K expanzi přispěly zejména silnější spotřebitelské a firemní výdaje.

Vliv zprávy na ropný trh byl ale jen krátký. \"Spojené státy samy nedokážou vyvést ropu z bouřlivých vod,\" řekl agentuře Reuters Ehsan ul-Haq z firmy KBC Energy Economics. \"Myslím, že ceny obnoví pokles v lednu, ne-li už koncem prosince,\" dodal.

Ceny ropy minulý týden klesly čtvrtý týden za sebou a jsou téměř 50 procent pod červnovými maximy. Nejnovější vlna ztrát zasáhla trh na konci listopadu, kdy Saúdská Arábie přesvědčila ostatní členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby proti cenovému poklesu nezasáhl omezením své produkce. OPEC tím podle analytiků chce srazit ceny tak nízko, aby to zastavilo prudký nárůst americké těžby z břidlicových ložisek. Analytici ale poukazují na to, že produkce reaguje na pokles cen velmi pomalu.

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí dnes řekl, že OPEC nesníží svou těžbu ani v případě, že se ceny ropy propadnou až na 20 dolarů za barel. Dodal, že ceny by se již nikdy nemusely vyšplhat zpět na 100 dolarů za barel.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 60,85 60,11 New York - Nymex WTI únor 56,30 55,26

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK