Řemeslné obory vyžadují nadání a talent

07.02.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Dělnické obory již netáhnou tolik jako dříve. Každý své dítko raději dá na studia. Pokud však vaše ratolest nemá hlavu na učení a projevuje manuální zručnost, pak není od věci dát jej na řemeslo. Jaké jsou možnosti?

Téma týdne: Rozvíjíme talent našich dětí

Jedno staré přísloví říká, že řemeslo má zlaté dno. Již dávno pryč jsou však doby, kdy byly výuční obory prestižní záležitostí. V současnosti je však situace zcela jiná. Řada škol s obory bez maturity každoročně bojuje o přízeň školáků a jen horko těžko naplňuje kapacity. Ne každému jde učení podle představ rodičů. Pokud je však dítě manuálně zručné, může se dát na řemeslo.

Dejte dítě do kroužků
Rozvíjet zručnost dítěte můžete už od dětství. O to se mohou postarat kroužky keramiky, modelářství, nebo lidových řemesel. Cena za jednotlivé kroužky závisí na tom, jaké budou vaše děti při práci potřebovat pomůcky a zapomenout nesmíme ani na spotřebovaný materiál.

Jak získat výuční list?
Ne každému je do vínku dán talent na učení, a tak na gymnázium může předem zapomenout. Častým řešením v těchto případech bývá některý z oborů na střední odborné škole či učilišti.

  • Tříletý učební obor na SOU
    Během studia získají žáci jednak všeobecný i teoretický odborný základ a jednak v rámci praktického výcviku manuální praktické dovednosti k výkonu dělnických profesí. Součástí bývá i jazyková příprava zaměřená zpravidla na daný obor. Studium je ukončeno závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Absolventi tříletých učebních oborů mají otevřenou možnost získat maturitní zkoušku v rámci tzv. nástavbového studia.
  • Dvouletý učební obor na SOU
    Dvouleté učební obory jsou okrajovou alternativou tříletých učebních oborů a jsou ukončovány závěrečnou zkouškou a výučním listem. Žáci se v nich připravují na méně náročné manuální profese. Jejich absolventi nemají možnost nastoupit po absolvování do nástavbového studia. V současné době dvouleté učební obory nabízí přes 40 škol a počet přijímaných se ročně pohybuje mezi 400 - 500 uchazeči
  • Učební obor na učilišti
    Tříleté nebo dvouleté studium nabízí studijní možnosti zejména žákům, kteří nedokončili základní školu v devátém ročníku. Obecně sice platí, že žáci, kteří v průběhu základní školy propadli, mohou jít studovat jakoukoliv střední školu včetně maturitních oborů, nicméně speciálně pro ně jsou koncipovány tříleté a dvouleté obory učilišť. Proti učebním oborům na středních odborných učilištích se toto studium vyznačuje sníženou náročností a bývá zakončeno závěrečnou zkouškou a výučním listem.

Fintrik na závěr
Není učební obor jako učební obor. Řada zejména specializovaných řemeslných oborů vyžaduje výrazné schopnosti, nadání a talent jako podmínku dosažení špičkové kvalifikace. Doporučujeme proto všem rodičům, kteří se chystají poslat své dítě do učení, aby vybírali velmi pečlivě. A jak poznáte, že jste vybrali správně? Když se práce vašich dětí stane i jejich koníčkem!

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky