Ženy tvoří nadpoloviční většinu absolventů vysokých škol. Stále více se uplatňují i v technických oborech

20.07.2016 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Více než polovinu absolventů vysokých škol v EU tvoří ženy. Vyplývá to z nejaktuálnějších dat statistického úřadu EU- Eurostatu. Z téměř pěti milionů absolventů v roce 2014 bylo 58 % žen a 42 % mužů. Mužští absolventi stále dominují v oborech, jako je inženýrství, zpracovatelský průmysl nebo stavebnictví, kde jejich podíl činí více než 70 %. Naopak ženy silně převažují mezi absolventy pedagogických oborů (80 %) nebo ve zdravotnictví (75 %).

V České republice se počet absolventek vysokých škol pohybuje lehce nad evropským průměrem. V roce 2014 tvořily ženy 60 % z celkového počtu studentů, kteří zdárně ukončili vysokou školu. V inženýrství, zpracovatelském průmyslu a stavebnictví pak odpovídá Česká republika průměru EU. Tyto obory úspěšně absolvovalo 72 % mužů a 28 % žen. Ve zdravotnictví a pedagogických oborech absolvují v ČR vysoké školy ve více než 80 % ženy. V přírodních vědách, matematice a informatice absolvuje více mužů (62 %).

Žen v průmyslu přibývá, vykonávají i typicky mužské pozice

Poměry absolventů jednotlivých oborů víceméně kopírují poměry žen a mužů reálně pracujících v různých profesích. V roce 2014 absolvovalo technické obory 28 % žen. Podíl žen pracujících v průmyslovém odvětví se přitom v České republice pohybuje dlouhodobě nad 20 %. Podle expertů počet žen pracujících ve strojírenství a podobných oborech pomalu stoupá. Potvrzují to i data Českého statistického úřadu. Zatímco v roce 2013 pracovalo ve zpracovatelském průmyslu přibližně 430 tisíc žen, v roce 2014 to bylo již 452 tisíc.

Trend zvyšujícího se podílu žen v technických oborech potvrzují i tuzemské strojírenské firmy. „Od roku 2010 se podíl žen zaměstnaných v rámci koncernu ZKL postupně zvyšuje. Za posledních 5 let se podíl žen zvýšil o 2 %,“ potvrdila Lada Serreli, personální ředitelka společnosti ZKL, která je jedním z největších exportérů v oblasti strojírenství v tuzemsku. Nejčastěji pak ženy pracují na administrativních pozicích, kde vykonávají práci účetních, asistentek či personalistek. „V rámci administrativních a řídících pracovníků tvoří ženy 42 %. Mimo to pracují ženy také ve výrobním úseku, zejména na montáži, kontrole kvality, expedici a ve skladech. Není výjimkou, že ženy pracují i na tzv. typicky mužských pozicích, tedy přímo ve výrobě nebo na pozicích, jako jsou například konstruktérky, senior sales manažerky zabývající se prodejem ložisek či projektové manažerky,” dodala Lada Serreli ze společnosti ZKL.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STUDENT