Vyjednaná miliarda je podle studentů pro vysoké školy stále málo

12.09.2016 | , Finance.cz
STUDENT


Studenti vysokých škol dále kritizují návrh státního rozpočtu na rok 2017. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) sice v srpnu vyjednala s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), že proti původním plánům dostanou vysoké školy miliardu navíc, ale ke splnění minimálních požadavků vysokoškolského prostředí stále 300 až 500 milionů korun chybí. Studentská komora Rady VŠ, která je národní reprezentací studentů, na to upozornila v tiskové zprávě před dnešním jednáním vlády o rozpočtu.

Vysoké školy chtějí, aby měly na své fungování minimálně stejný objem peněz jako v roce 2015. V posledních dvou letech získávaly peníze nejen z rozpočtu, ale také z jiných zdrojů ministerstva školství.

Podle dohody Valachové s Babišem by měly vysoké školy mít v roce 2017 v rozpočtu 21 miliard korun. Tato částka ale podle členů studentské komory nezaručuje stabilizaci systému a nepřináší možnosti pro rozvoj univerzit.

Navzdory ocenění přístupu ministryně tak mezi delegáty studentské komory převládá negativní postoj. "O spokojenosti a klidu se v národní reprezentaci českého studentstva nedá mluvit. Vysoké školství je jediný veřejný segment, který po finanční stránce dlouhodobě stagnuje," uvedl Michal Zima, nově zvolený předseda Studentské komory Rady vysokých škol.

Studenti nevyloučili, že budou veřejně protestovat, pokud vláda jejich požadavkům nevyhoví. O rozsahu a formě případných protestů se bude jednat v následujících týdnech.

Studenti považují za důležité také střednědobý výhled, který by měl vysokým školám v roce 2019 zajistit 18 procent z celkových výdajů na školství. Na této úrovni se podíl výdajů na VŠ pohyboval na přelomu tisíciletí, nyní nedosahuje ani 15 procent rozpočtu resortu.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: STUDENT