13 tipů, v čem začít podnikat při i po studiu

31.05.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Že studenti svá studentská léta jen proflákají, po nocích flámují a občas si přečtou skripta? Bývávalo. I během studentského života totiž můžete odstartovat úspěšný byznys a vydělat milióny. Takových studentů přibývá. Tak se inspirujte a vydělejte si ještě na škole.

Říká se, že studentský život je nejkrásnější období života. My jej ale vidíme jako nejvhodnější období pro odstartování vašeho podnikání, dokud máte čas a netíží vás mnoho povinností a závazků. Jak začít již dnes?

1) Překladatel

Mluvíte více jazyky? Pokud chce nějaká firma expandovat do zahraničí, bude potřebovat schopné překladatele, kteří jí zařídí efektivní komunikaci. Překládání je velmi žádoucí, tak proč si tím nepřivydělat?

2) Doučování

Vědomosti a informace jsou nejmocnějším nástrojem, je to nehmatatelný majetek, který nám nikdo nevezme. A lidé si rádi připlatí, aby si rozšířili své obzory. Umocněte své znalosti cizích jazyků, ekonomiky, matematiky, či jiného předmětu doučováním, na kterém vyděláte nějakou tu korunu.

3) Napište knihu

Podlamuje se vám hlava pod tíhou myšlenek? Sepište to na papír a vydělejte! Nehledě na to, že žijeme v digitální době plné chytrých telefonů, tabletů a počítačů, lidé stále tíhnou ke knihám a především ke znalostem v nich uložených. Začněte s konceptem již dnes, vyhledejte editora, který vám dá zpětnou vazbu, a oslovte nějaké menší nakladatelství.

4) Mobilní aplikace

Mobilní aplikace nebyly nikdy populárnější! V tomto odvětví jsou skryty doslova miliony. Nemusíte nutně vyvinout druhý Messenger či Pokemon GO. Pokud je tvoření aplikací a her vaše parketa, stačí vyvinout nějakou menší hru, která v lidech vybuduje snadno závislost, získat hráče, vymyslet různé vnitřní platby a půjde to samo.

5) Online marketing

91 % dospělých pravidelně používá sociální média každý den, tohle tvoří tu nejlepší příležitost k budování značky pomocí reklamy. Pokud se vyznáte v online médiích, můžete pomáhat menším začínajícím společnostem a tuto znalost obrátit ve svůj prospěch. Výhodou online marketingu je, že můžete pracovat odkudkoliv, pokud máte notebook a slušné připojení k internetu, takže se neomezujete na fixní pracovní dobu a stálou kancelář.

6) Designér loga

Jste tvořivý typ? Pak může být tvorba nového loga pro firmy pro vás to pravé ořechové. Logo je často ta první věc, se kterou se zákazník při zaregistrování nové firmy dostane jako první, a všichni víme, jak je první dojem důležitý. Firmy si za tuto službu designérům rády připlatí.

7) Tvorba videí

Máte slušnou kameru a už nejednou vám někdo řekl, že jste dobří ve tvoření videí? Tohle je příležitost právě pro vás! Pracujte na volné noze a nabídněte své dovednosti místním firmám ve vašem městě. Některé společnosti jsou ochotny dobře zaplatit za to, aby jejich produkty vypadaly lákavě. Nemáte-li se k reklamě, zapojte se do městských akcí, koncertů, či festivalů, točením a zpracováním takových videí lze slušně vydělat.

8) Osobní trenér

Většina lidí chce vypadat dobře. Jste-li typ člověka, který stráví ve fitku spoustu času a zajímáte se o cvičení, anatomii, zdravou stravu a správnou životosprávu, proč to nezpeněžit? Stačí si udělat trenérský kurz, dostat certifikát a domluvit se s místním fitcentrem, získat pár klientů pro začátek a peněženka rázem ztěžkne!

9) Sportovní trenér

Máte rádi basketbal, volejbal, fotbal nebo jakýkoliv jiný sport a cítíte se na to předat své dovednosti dál? Pro začátek můžete učit na místní univerzitě jako dobrovolník, získat zkušenosti i v oblasti učení a poté si můžete založit vlastní klub, který vám bude profitovat.

10) Psí trenér

Tato příležitost je jako ušitá pro milovníky chlupatých domácích mazlíků. Rozhoďte pár letáčků o svých unikátních službách do schránek. I kdyby měl být vaším prvním zákazníkem soused od vedle, někde se začít musí. Mimoto lidé se vám štědře odmění za to, že odnaučíte jejich psy žvýkat boty.

11) Originální kavárna

„Originální“ je klíčové slovo, protože běžná kavárna by v dnešních dnech pravděpodobně neuspěla. Buďte unikátní a specializujte svou kavárnu jedinečnou tématikou, vyberte si svou cílovou skupinu a staňte se úspěšným podnikem ve vašem městě, kde se lidé budou rádi vracet.

12) Bodyguard

Bohatí a slavní lidé platí velké množství peněz za svou osobní ochranu. Najděte pár robustnějších kamarádů hromotluků, dejte dohromady efektivní tým a byznys může začít. Důležité je sehnat si první klienty, poté slovo dá slovo a možná si hezky vyděláte.

13) Investuj

Dalším zajímavým způsobem, jak si obstarat příjem, byť s rizikem, je peníze investovat. Na internetu naleznete mnoho videí, článků, rad a tipů jak na to. Investovat se vyplatí zejména z dlouhodobého hlediska, kdy si takto šikovně uspoříte na stáří a nemusíte se stresovat, jak vysoký (a jestli vůbec) dostanete důchod. Investovat můžete do akcií, nemovitostí (pronajímat nemovitosti), dluhopisů, komodit, měn, ale také například do umění, či starých veteránů, záleží, o co se zajímáte a čemu rozumíte.

Pro zkušenější investory se nabízí tzv. daytrading, kdy odpoledne nakoupíte (akcie, komodity, měny) a večer prodáte. Nevýhodou investování je míra rizika, kterou však můžete rozložit tzv. diverzifikací portfolia – podnikáte s více druhy investic a „nesázíte na jednoho koně“. Ve zkratce, nevyjde vám jedna investice, vyjde další.


A to nejdůležitější na závěr?

Začněte již dnes! Čím dříve se do toho dáte, ať už je to cokoliv, tím lépe. Ať už si vyberete z našich tipů, či odstartujete úplně jiný byznys, máte plno času uskutečnit to, po čem toužíte. Nezapomeňte, že to, co chcete dělat, se odvíjí hlavně od toho, co vás zajímá a baví, proto se v ničem neomezujte.

Přejeme hodně zdaru!

Autor článku

Lucie Czillingová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: STUDENT