Jak mohou studenti v novém akademickém roce ušetřit?

04.09.2018 | , Finance.cz
STUDENT


Nastupujete v záři do dalšího semestru a už teď se bojíte výdajů spojených se studiem? Podívejte se s námi, na čem v letošním akademickém roce můžete ušetřit.

Studentský život bohužel vůbec není levnou záležitostí. Ne každý má navíc časové podmínky na to, aby při vysoké stíhal práci na plný úvazek. Někdy je obtížně skloubit se školou a učením i brigádu. Jednou z nejnákladnějších položek pak bývá zpravidla ubytování a v případě dojíždění samozřejmě i jízdné. Jaké informace by vás tedy rozhodně neměly minout, pokud nechcete platit víc, než je nutné?

Jak může student ušetřit za ubytování

Nejlevnějším možným bydlením jsou pro studenty samozřejmě koleje. Faktem ale je, že aktuálně na nich seženete volné místo už opravdu stěží. Letos byla například v Brně většina kapacit obsazena na začátku srpna. „Už nyní evidujeme dokonce o 450 žádostí o ubytování více, než je naše poskytovaná kapacita, takže pravděpodobně budeme muset některé studenty odmítnout,“ uvedla v polovině letních prázdnin Radana Kolčavová, tisková mluvčí Vysokého učení technického v Brně.

Zbytku studentů pak nezbude nic jiného, než si najít podnájem. Předem si ale zjistěte, zdali nemáte u VŠ šanci na získání ubytovacího stipendia, které by mohlo pokrýt alespoň část nákladů na bydlení. O podmínkách přiznání se dozvíte ve stipendijních řádech dané školy. Podobně si také můžete zažádat o prospěchové stipendium, pokud máte výborné studijní výsledky, anebo o sociální stipendium, jestliže máte nárok na přídavek na dítě a příjem rodiny nepřesáhl 1,5násobek životního minima.

Jak ušetřit na studentském bydlení, energiích, jízdném, daních

zdroj: Shutterstock

Poplatky za energie ve studentském pronájmu

Pokud budete bydlet v pronájmu, zajímejte se o způsob platby energií a výši měsíčních záloh. Majitelé nemovitostí mají dvě možnosti, jak se vypořádat s poplatky za energie. Buď majitel bytu přepíše dodávky elektřiny a plynu na nájemce, nebo je smlouva s dodavateli energií napsaná na majitele a ten od nájemníka vybírá zálohové platby. V případě druhé varianty sledujte skutečnou výši spotřeby energií a výši placených záloh. Po skončení zúčtovacího období máte nárok na vyúčtování záloh. Pokud byly zálohové platby vyšší než skutečná spotřeba energií, můžete se těšit na přeplatek.

Jestliže by pak měly být energie psané na vás, nebojte se srovnat nabídky ostatních dodavatelů a případně přejít k tomu nejlevnějšímu, bude-li to možné.

Pozor na služby s dlouhou výpovědní lhůtou

Na jedné straně se vysokoškoláci v pronájmu nechtějí nikde příliš dlouho vázat, na druhé straně řada služeb počítá s určitou minimální dobou trvání smluvního vztahu a výpovědní lhůtou. Když už dopředu víte, že službu využijete jen několik měsíců v roce, hledejte poskytovatele, který nabízí služby bez závazků.

„Chápeme, že se vysokoškoláci po dobu studia i několikrát přestěhují, ukončí předčasně studium nebo odjedou na několik měsíců do zahraničí. V těchto situacích ocení internet bez závazků. Když se rozhodnou od nás z jakéhokoliv důvodu odejít, můžou službu vypovědět. Od této chvíle běží 30denní lhůta, po které bude služba ukončena bez jakýchkoliv smluvních pokut, doúčtování věrnostních slev nebo jiných sankcí,“ doplňuje Lukáš Pazourek, marketingový ředitel brněnského poskytovatele internetu Netbox.

Finanční produkty pro studenty bez poplatku

Pokud se rozhodnete pro jakýkoliv finanční produkt (běžný účet, studentská půjčka), volte takový, ke kterému se váže co nejméně poplatků. Neberte hned první, který vám vyskočí ve vyhledávači, ale srovnejte si co nejvíce nabídek od jednotlivých bank. Dnes již dávno není problém zřídit např. studentské bankovní konto úplně bez poplatků. Proto neberte produkt, kde budete muset platit za věci, které jsou jinde zdarma.

Studentská sleva na dopravu a jízdné 2018

Od 1. září 2018 platí nová sleva na dopravu. Ta především pro studenty spočívá v tom, že při cestě vlakem nebo autobusem ušetří 75 % z ceny jízdného. Pro uplatnění slevy se ale bude třeba prokázat ISICEM nebo žákovským průkazem. A když už je řeč o kartě ISIC, je dobré zmínit, že vás zvýhodňuje i coby spotřebitele. Pokud průkaz vlastníte, můžete jeho prostřednictvím získat řadu dalších slev na služby, nákup elektroniky anebo třeba na vstupenky.

Vrácení daní za brigádu

Byli jste v létě na brigádě a došlo u vás k uplatnění slevy na studenta? V takovém případě byste měli vědět, že slevu na studenta můžete uplatnit na celý rok 2018, ne pouze na měsíce, kdy jste brigádničili. Pokud byste si proto v březnu 2019 podali daňové přiznání, obdržíte daňovou vratku.

Zdroj: Roman Müller


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: STUDENT