Výměnný program CEEPUS zajišťuje mobility v rámci střední Evropy

07.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Toužíte po studiu v zahraničí, ale chcete zůstat blízko České republiky, nebo se nejvíce zajímáte o oblast střední, jihovýchodní a východní Evropy? V tom případě může být vaší ideální variantou studia mimo ČR právě program CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies).

Do programu jsou začleněny Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko; Priština-Kosovo je momentálně spolupracovníkem programu.

Zúčastnit se jej můžete, pokud jste ukončili druhý semestr studia. Je určen pro pregraduální i postgraduální studenty denního studia a vysokoškolské pedagogy. Jste-li ve fázi bakalářského či magisterského studia, minimální délka pobytu činí tři měsíce a maximální deset měsíců; jako doktorandi můžete vyjet již na tři týdny.

Seznam zapojených vysokých škol nejrůznějších oborů si můžete stáhnout na stránkách Domu zahraničních služeb. Ale i pokud nenavštěvujete žádnou z nich, můžete se programu CEEPUS zúčastnit jako tzv. freemover.


Vyřízení je rychlé


Výhodou je, že pobyt stačí řešit pouhý semestr předem; přihlášky na zimní semestr je třeba odeslat do 15. června a na letní semestr do 31. října. Jste-li freemover, je to pro letní semestr dokonce 30. listopadu; výjezdy freemoverů na zimní semestr jsou spíše výjimečné, ale po dohodě s českou kanceláří CEEPUS to lze zařídit. V takovém případě podáváte přihlášku v průběhu května. Veškeré informace o potvrzeních a doporučeních, která je potřeba dodat, naleznete na stránkách Domu zahraničních služeb. Najdete tam i formuláře k vyplnění. Českou kancelář programu můžete pro doplňující informace či kvůli zájmu o účast v programu kontaktovat zde.

Ohlasy stipendistů jsou vesměs kladné, studenti oceňují zejména poznání kultury v cizích zemích a přiblížení tamní životní reality, ale i nové informace v oboru studia. Naopak za zápory označují někdy nízké stipendium či nižší úroveň ubytování v místě pobytu.


Výše stipendia závisí na konkrétní zemi výjezdu


Například při pobytu v Polsku pregraduální studenti dostávají 900 zlotých na měsíc, postgraduální 1 350 zlotých a profesoři 1 600 zlotých. V Rakousku je stipendium pro pregraduální studenty 940 euro měsíčně, pro doktorandy a pedagogy 1 040 euro.

Zahraniční studenti přijíždějící do ČR mají stipendium 9 000 Kč (bakalářské či magisterské studium) či 9 500 Kč (doktorandi) na měsíc, pro pedagogy je buď 900 Kč na den (při kratších výjezdech), nebo celkem 27 000 Kč na měsíc.

Nespornou výhodou programu je, že kromě klasických výjezdů za studiem či vyučováním na zahraniční škole nabízí i letní školy, semináře a doplňkové aktivity. V rámci CEEPUS se jedna osoba může zúčastnit i více stáží.


V čem je CEEPUS vyjímečný?


CEEPUS nedosahuje geografického rozsahu ani mezinárodní prestiže nejznámějšího programu Erasmus, ale nabízí jiné možnosti, širokou paletu aktivit, rychlejší zařízení pobytu a bližší poznání zemí, kde Erasmus ani nepůsobí. Bezesporu se jedná o cenný program, díky němuž si člověk může rozšířit znalosti v oboru i cizích jazycích, získat nové kontakty, nezávislost a výhody v zapojení do pracovního procesu.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT