Studujete historii střední Evropy? Zkoumejte ji s podporou nového grantu!

13.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Nabízejí vám to stipendia Open Society Archives a Mezinárodního visegrádského fondu, zaměřená na studenty novodobé historie zemí Visegrádské skupiny – České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Tento program byl spuštěn teprve letos, a tak máte jedinečnou šanci patřit mezi prvních deset stipendistů a jako první plně využít jeho možnosti.

Mezinárodní visegrádský fond usiluje o hlubší porozumění moderní evropské historii, a proto nabízí deset stipendií ročně pro zájemce o tento obor. Letos v květnu byla smlouva o grantech podepsána i tehdejším českým ministrem zahraničí Janem Kohoutem.


Historie, války i politika


Stipendisté mohou pracovat na tématu dle vlastního výběru, ale OSA (Open Society Archives) nabízí několik doporučených témat; momentálně jimi jsou Zjištění o 2. světové válce a následujících evropských válkách a jejich interpretace a Komplikovaný vztah mezi historickou ču historiografickou literaturou a propagandou.

Stipendia dosahují výše 2 000 euro. Jejich hlavním účelem je zajistit studentům přístup ke zdrojům – historikům, profesorům, novinářům, umělcům a jiným. Od úspěšných kandidátů se očekává, že svůj projekt budou prezentovat budapešťské Středoevropské univerzitě a zpracují závěrečnou grantovou zprávu (v anglickém jazyce), která bude vyvěšena na stránkách Visegrádského fondu a OSA.


Již nestudujete? Nevadí!


O stipendium se mohou hlásit nejen studenti, ale i výzkumníci, umělci, žurnalisté a akademičtí pracovníci; podmínkou je pouze práce na projektu v oboru. Stejně tak kandidáti nemusejí nutně pocházet ze zemí Visegrádské čtyřky – dvě z deseti stipendií jsou vyhrazena právě těm z ostatních států.

Procedura podání žádosti je na rozdíl od mnoha jiných stipendijních programů poměrně jednoduchá; stačí poslat dopis se žádostí, plán projektu v rozsahu přibližně osmi set slov, CV a jména dvou referentů s jejich e-mailovými adresami. Vše pak zašlete na e-mail uvedený na webu Open Society Archives. Pro žádosti neexistuje žádná uzávěrka; jsou posuzovány čtyřikrát ročně, kdy se schází zástupci OSA. Oznámení o přijetí či zamítnutí žádosti byste měli dostat do tří měsíců od jejího podání.


Na co se soustředit


Žádosti budou schvalovány zejména na základě relevance vůči tématu, akademického přínosu, inovativního a originálního přístupu, způsobilosti kandidáta a plánované spolupráce s Open Society Archives. Budete-li vybráni, tři čtvrtiny grantu dostanete předem a následující čtvrtinu po prezentaci výsledné práce.

Na stránkách OSA již byla uvedena jména prvních úspěšných kandidátů a jejich projektů, mohou se tedy stát i vaší inspirací.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT