Studium v celé Evropě i na hranici Asie

26.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V minulém díle našeho seriálu o studiu v zahraničí jsme vám představili nejnovější program Mezinárodního visegrádského fondu a Open Society Archives, zaměřený speciálně na moderní evropskou historii. V poslední části seriálu se budeme věnovat visegrádským stipendiím celkově.

V rámci seriálu článků o studiu v zahraničí jsme si představili mimo jiné například možnosti studia v USA (článek: Je libo studium v USA?) nebo známý a oblíbený Erasmus - Program Erasmus, nejznámější cesta ke studiu za hranicemi. V tomto článku se dozvíte více o visegrádských stipendiích.


Zúčastněné státy


Stipendia jsou určena pro studenty ze sedmnácti středoevropských a východoevropských či západoasijských zemí, nicméně pro nečleny Visegrádské skupiny mohou být hostitelskými státy pouze ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko; pro ně jako pro členy je možný výjezd do kteréhokoli ze sedmnácti států (Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Česká republika, Gruzie, Maďarsko, Makedonie, Moldavsko, Černá Hora, Polsko, Srbsko, Slovensko, Rusko, Ukrajina).


Nezbytnosti k přihlášce


Abyste se mohli do programu přihlásit, potřebujete mít splněn bakalářský stupeň studia (nebo minimálně tři roky, pakliže není váš studijní plán dělen na bakalářský a magisterský stupeň) jakéhokoli oboru; stipendia fondu nejsou specializovaná na určité odvětví.

Na adresu Mezinárodního visegrádského fondu je k podání přihlášky nutno zaslat ověřený magisterský diplom či certifikát o momentálním ročníku studia, potvrzení o vašem akceptování hostitelskou univerzitou či ústavem, studijní a pracovní plán a pro magistry, doktorandy či postdoky také doporučující dopis. Přihlásit se musíte zpočátku přes webový formulář, který se vždy otevírá dva měsíce před uzávěrkou přihlášek; nejbližší datum jeho spuštění je 1. prosince 2010.

Podrobnější informace můžete nalézt na webové adrese http://visegradfund.org/scholarships/instructions/.


Výše stipendií


Stipendia činí zpravidla 2 300 či 4 600 euro v závislosti na náročnosti pobytu, cenových relacích v zemi a vzdálenosti hostitelské univerzity; a pakliže leží dál než 1500 kilometrů, můžete dostat i příspěvek na cestovné. Výjimečně mohou stipendia dosáhnout i větší výše než 4 600 euro.

Ačkoli neposkytují tak širokou paletu možností jako nejznámější program Erasmus, jsou stipendia Mezinárodního visegrádského fondu užitečnou a zajímavou volbou pro studium v cizině a bližší poznání Evropy.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT