EUROCORES a EURYI není mýtus

14.01.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


EUROCORES a EURYI zní téměř jak mýtická jména z řeckých bájí, nicméně se jedná o něco zcela jiného, co s mýtem nespojuje téměř nic, ba naopak se snaží spíše o jeho vyvrácení. A my si v tomto díle série článků o grantech alias funkčních darech povíme víc…

Protože ESF (Evropan Science Federation) takto nazvala programy, které jsme si v našem grantovém seriálu v minulosti již zlehka představili. Nyní se opět podíváme do větších hlubin problematiky darů z Evropy, jelikož se EUROCORES společně s EURYI zaměřují také na mladé vědce, což je téma, které některé nadějné vědce, kteří v nás dřímají či se již dávno projevují, zajímá.


EUROCORES…


…alias European Collaborative Research se nazývá program mezinárodní spolupráce vědeckých týmů v rámci tematicky vymezených oblastí (tematických podprogramů). Na každém z projektů programu EUROCORES se podílejí vědecké týmy z různých zemí. Kdo může podat návrh EUROCORES? Minimálně 4 výzkumní pracovníci a/nebo zástupci vnitrostátního financování či organizace, které provádí výzkum. Ideálně ze 4 různých zemí.


Omezení témat se zde nekoná


Naopak v tomto programu je žádoucí, aby návrhy měly co nejrozmanitější pole vedecké působnosti. Žádosti se podávají online a podmínky s řádem a pravidly může zájemce nalézt na příslušných webových stránkách ESF v sekci daného programu. Neuspěli jste s návrhem loni či předloni? Tak to zkuste letos! Zde platí, za zkoušku nic nedáš. Maximálně čas a peníze za připojení na internet. EUROCORES žádá přesvědčivé a odůvodnitelné argumenty pro vytvoření evropské spolupráce na výzkumu, protože hledá inovativní a dech tající myšlenky, realistické a uskutečnitelné vědecké principy založené na možnosti spolupráce.


A kdo zafinancuje všecky ty vhodné výzkumy a projekty?


Jestliže bude téma na úrovni, účelový dar k realizaci nápadu se poskytne z národních prostředků nebo jej získáte od výzkumné agentury, která je členem ESF a zejména EUROCORES. Důležité upozornění, které zní logicky, je to, že někdy se může stát, že téma není na mezinárodní úrovni a netýká se evropské spolupráce, ale pouze regionálního či státního výzkumu, poté není takový projekt žádoucí pro zmiňovaný evropský program! V EUROCORES jej nazývají jako: „Požadavek evropské spolupráce“, protože evropská spolupráce je ústředním a zásadním rysem programu. A nejdůležitější informace pro nás je, že tento program umožňuje podat návrh na výzkum mladým vědcům, juniorům!

Podprogramy EUROCORES s účastí České Republiky, které si nyní orientačně představíme jsou:

  • Technické vědy (PESC) – Cold Quantum Matter (EuroQUAM), kdy je řešen 1 projekt nebo Fundamentals of Nanoelectronics (FoNE), kdy se řeší 2 projekty.
  • Společenské vědy (SCSS) – European Collaborative Research Projects in the Social Sciences (ECRP), nyní jsou řešeny 2 projekty.
  • Lékařské vědy (EMRC) – Programme on the Development of a Stem Cell Tool Box (EuroSTELLS), zde byl řešen 1 projekt a je již ukončen.


EURYI…


… alias The European Young Investigator Awards je program, jež chce přilákat vynikající mladé vědce ze všech oblastí výzkumu, včetně humanitních oborů, z jakékoliv země na světě. Evropská rada pro výzkum (EuroHORCs) a European Science Foundation - ESF společně pracovali na vytvoření evropského Ocenení mladého vědce (EURYI), který byl zahájen v roce 2003. Ocenění a jeho výše se obvykle pohybují okolo 1 milionu EUR na období 5 let. Soutěž se financuje prostřednictvím vědeckých a grantových agentur sdružených v seskupení European Heads Of Research Councils (EuroHORCs) ve spolupráci s European Science Foundation (ESF).

Grantová agentura ČR se zapojila do programu EURYI 1. září 2005. V roce 2006 GA ČR vstoupila do jeho 4. kola. Program EURYI Awards, jehož cíl je zaměřen na podporu vynikajících mladých vědeckých pracovníků, kteří získali doktorský titul (Ph.D.) před dvěma až osmi lety, používá dvoufázový proces výběru - národní a mezinárodní, jehož podrobnější popis naleznete na internetových stránkách ESF v sekci o EURYI nebo na stránkách Grantové agentury ČR.

V roce 2007 cenu EURYI obdržel konečně také český mladý vědec dr. Martin Schnabl, toho času působící v USA na Princetonské univerzitě. S projektem „Exploring String Field Theory - Can It Explain Quantum Birth of the Universe or Properties of Elementary Particles?“ se stal jedním z laureátů této prestižní ceny. Jednalo se o výsledky 4. výzvy, která byla zahájena v září 2006 s uzávěrkou 30. listopadu. Přijato bylo více než 450 žádostí! Předávání diplomů se uskutečnilo v Helsinkách dne 27. září 2007.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT