Jak na VŠ bez přijímaček: Informatika

26.01.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Kde můžete kvalitně vystudovat informatiku, aniž byste museli skládat přijímací zkoušky? Poradíme vám ve třetím článku o přijetí na vysokou školu bez zkoušek.

Mezi nejlepší české fakulty, kde se vyučuje informatika, patří Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, Fakulta informačních technologií VUT, Fakulta informatiky Masarykovy univerzity a Fakulta elektrotechnická ČVUT. Vezmou vás i bez přijímaček?


Na „Matfyz“ hlavně přes olympiády


Na „Matfyzu“ je zcela zrušena přijímací zkouška k oboru Fyzika, obory Matematika a Informatika ji však mají. Bude vám ale prominuta, pokud jste měli SŠ průměr do 1,50, postoupili do celostátního kola matematické olympiády v kategoriích A či P, nebo byli jejími úspěšnými řešiteli v kategoriích A, B, C nebo D. Případně můžete o prominutí zkoušky zažádat i v případě jiných vynikajících výsledků (SOČ, vlastní odborné projekty) – tyto žádosti osobně posoudí děkan fakulty.


Kdy promíjí zkoušky FIT?


Abyste nemuseli skládat přijímací zkoušky na FIT VUT, máte několik možností: Složit Národní srovnávací zkoušky Scio jako jedni ze 30 % nejlepších, v mezinárodní zkoušce z matematiky SAT Subject Test in Mathematics Level 1 získat alespoň 580 bodů, být úspěšným řešitelem krajského kola matematické či fyzikální olympiády (kategorie A, B, C a P/D), nebo se v krajském kole SOČ v oborech Matematika a statistika, Fyzika, Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace či Informatika umístit na 1. až 3. místě.


Na MU můžete využít i korespondenční seminář


Fakulta informatiky Masarykovy univerzity má nastavené podobné podmínky jako VUT – stejně u testů Scio a SAT. Dále můžete být mezi 30 % nejlepších řešitelů vyšší úrovně státní maturity z matematiky či úspěšnými řešiteli krajského kola matematické olympiády kategorie A nebo P, umístit se na 1. až 3. místě SOČ nebo úspěšně řešit korespondenční seminář z informatiky organizovaný fakultou.


Na ČVUT i bez soutěží a průměru


Na studijní programy Elektrotechnika, energetika a management a Komunikace, multimédia a elektronika ČVUT neorganizuje přijímací zkoušky; na programy Kybernetika a robotika a Softwarové technologie a management budete přijati bez nich, pokud počet uchazečů o studium nepřevýší kapacitu přijímaných.

U ostatních programů vám může být zkouška prominuta díky průměru nižšímu než 1,50 či rovnému, pokud jste absolvovali Scio z matematiky a byli v nich mezi 10 % nejlepších nebo byli úspěšnými řešiteli regionálního kola fyzikální či matematické olympiády v kategorii A či olympiády v programování v kategorii P, případně úspěšnými řešiteli jiných soutěží srovnatelné úrovně.


Zkusit to lze i jinde


Alternativu k přijímacím zkouškám nabízí i většina dalších fakult informatického zaměření (na Západočeské univerzitě, Univerzitě Hradec Králové, VŠE, ČZU, Univerzitě Pardubice a dalších VŠ). Zpravidla se jedná o prominutí na základě účasti či vysokého umístění v krajském kole olympiády či SOČ, případně o výborný středoškolský průměr.

Informatika je jedna z oblastí, kde se dá nejlépe najít škola promíjející či nepořádající přijímací zkoušky – a navíc se jedná o v současnosti mimořádně lukrativní a neustále se vyvíjející obor, jehož absolventi pravděpodobně nebudou mít o pracovní místa nouzi.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT