Erasmus - hurá do světa

07.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Podprogram Sokratův – Erasmus jistě každý vysokoškolák zná minimálně z doslechu. Někdo se o něm mnohé dočetl, někdo mohl vidět zfilmovaný příběh studenta, cestujícího po světě, prožívajícího vtipné i smutné chvilky Erasmu a jiný již uvažoval, že by si to také na vlastní kůži zkusil. Dnes si tento nejznámější studijní program představíme blíž.

Erasmus, umožňující studentské cestování vysokoškoláků po EU, získal jméno díky holandskému mysliteli Erasmovi Desideriovi Rotterdamskému, jenž byl augustiniánským mnichem a přestavitelem evropského humanismu a renesance 15. a 16. století a také se o to zasloužila počáteční písmena z názvu „European Region Action Scheme for the Mobility of University Students“. Ve světě existuje jeho podobná alternativa pro cestování studentů se jménem Erasmus Mundus. Tento článek bude zaměřený primárně na evropský Erasmus a sekundárně na Erasmus Mundus a to spíš pro zajímavost.

Erasmus Mundus si představíme v příštím článku a stejně jako další související články jej naleznete na této stránce: Evropské vzdělávací programy: Šance pro studenty


Obohacení historií


Na konci starého tisíciletí, ve školním roce 1997/1998 se v EU zrodil program Erasmus a o rok později se Česká Republika rozhodla také zapojit do tohoto cestovatelského studijního programu. Protože tehdy studenti nebyli příliš informovaní, měli z takového druhu cestování strach a proto byl zájem maličký.

A vlastně tím Erasmova historie nezačíná! Jak bylo na počátku článku uvedeno, sahá mnohem hlouběji do 15. století, kdy mladý Erasmus Rotterdamský navštěvoval kvalitní církevní školy, mnoho cestoval a tím si rozšiřoval vědomostní obzor, na kterém mohl začít stavět objektivnější myšlenky hodny sepsání… A tak vznikla jeho nejslavnější díla jako například Chvála bláznivosti.


Důležitý souhrn


Erasmus podporuje spolupráci vysokých škol zemí zapojených do programu Socrates. V současnosti jsou aktivně zapojeny téměř všechny evropské vysoké školy. Nevyjímaje ani soukromé školy a zprostředkovatelské organizace (konsorcia). Taktéž nebyly opomenuty ani vyšší odborné školy a díky tomuto podprogramu mají vybrané VOŠky dveře do světa otevřené. Hlavní záměry Erasmu jsou tvořeny studijními pobyty v zahraničí v délce 3-12 měsíců, pracovní stáže, pedagogické stáže vysokoškolských učitelů nebo intenzivní programy. Základním cílem je financování evropské spolupráce vysokoškolských institucí a hlavní náplní se stalo financování mobility vysokoškoláků, což přesněji znamená, že jako účastníci studijního zájezdu absolvujeme přednášky a semináře, nasbíráme materiály na bakalářskou nebo disertační práci a také můžeme kombinovat studia a podnikové praxe.

Pro zajímavost - školy mezi sebou uzavírají tzv. bilaterální smlouvy o výměně studentů, na tomto základě tvoří plán a náplň studií, spolu s nabídkou pracovních příležitostí v rámci studentských praxí. Na pracovní stáže mohou vysílat své studenty pouze ty školy, které mají tzv. rozšířený Erasmus University Charter (EUC). Každý student si může zajistit sám, na jaké zahraniční škole chce studovat a převzít iniciativu za zřízení pobytu, pokud mu to vybraná škola umožní a přijme jej.


Kolik za to? Kolik na to?


Nakonec třešnička – stipendium. Získat jej mohou do programu přijatí studenti a základní kritérium výše stipendia je ekonomická a hospodářská situace v zemi, do které student vycestuje. Částku (v eurech) se student dozví písemně ve finanční dohodě a instituce by měla první splátku stipendia vyplatit před odjezdem do zahraničí. Pro představu výše stipendia do Rakouska byla loni 430,-€ na měsíc, do Německa 405,-€ a do Turecka jen 324,-€ a navíc student musí počítat s tím, že stipendium pravděpodobně nepokryje celé náklady pobytu!

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT