Erasmus Mundus - mimo hranice EU

10.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Že není Erasmus jako Erasmus se můžeme přesvědčit tehdy, když zatoužíme vycestovat za studii mimo Evropskou Unii. Za hranicemi EU totiž samotný Erasmus v podstatě nic nezmůže. Ale napoví… Pro studia mimo EU totiž slouží podobný vzdělávací program, tzv. Erasmus Mundus.


Jak se liší od evropského Erasmu?


Tak například, že si jej oblíbili studenti z Indie, Brazílie, Číny či Vietnamu a ocenili možnosti studií u nás v České Republice. Stejně tak my můžeme využít asijských nebo amerických studijních zkušeností a porozumět blíž problematice vzdělávání zemí třetího světa nebo západních zkušeností. Odlišnost programu Erasmus Mundus spočívá v širším poli působnosti tím, že se zaměřuje na celý svět a tak dává šanci obohatit ČR o nadané akademiky a talenty z různých koutů světa a nepochybně naši vynikající studenti mohou nabídnout typicky české zvyklosti světu. V neposlední řadě získají prestiž a jméno ve světě evropské univerzity.


Co nabízí tento „světový Erasmus“?


Jeho prioritními aktivitami jsou tři hlavní záměry – jednak společné programy, tzv. Erasmus Mundus Joint Programmes, kde jde o rozdělování stipendií ve společných programech studentům magisterských a doktorských oborů, druhak partnerství – Erasmus Mundus Partnerships, kdy si vzájemné zkušenosti vyměňují univerzity z Evropy a světa. A pak také propagace evropského vysokého školství – tzv. Promotion of European Higher Education – zde se jedná o zvýšení přitažlivosti EU pro studování na vysoké úrovni. Konkrétně studentům se nabízí výběr schválených magisterských či doktorských programů, které jsou nabízeny v Evropě a v některých případech i na mimoevropských univerzitách, kdy dotyčný studující navštíví minimálně dvě cizí země a získá joint, double nebo multiple diplom. Navíc jestliže tuzemská univerzita vysílající do světa magistry a doktoranty není zapojena v programu Erasmus Mundus vůbec nic se neděje a zájemce může přesto vycestovat! Jde totiž o ucelené studijní programy. Ale u studijních pobytů v rámci partnerství Erasmus Mundus je tomu opačně, protože se jedná o obdobu Erasmu a ne o ucelený studijní program, to znamená, že škola vysílající své studenty i samotný studující musí být součástí Erasmu Mundu.


To mne zajímá!


V tom případě nezbývá než se zapojit. Program Erasmus Mundus je centralizovaný, řízený Evropskou Komisí a Výkonnou agenturou pro vzdělávání, audiovizi a kulturu (EACEA). Komise vyzývá k předkládání návrhů a projektů. Informace pro žadatele je možné získat například v angličtině na webu výkonné agentury – EACEA v sekci Programme Guide. Pro představu se zapojují buď celé vysokoškolské instituce nebo přímo jednotlivci – studenti či akademičtí pracovníci.

Kdybychom se chtěli zapojit sami, budeme pak komunikovat s koordinátory programů či partnerství, které si vybereme, v souladu s danými podmínkami každého projektu. Každé konsorcium má však jiné podmínky pro výběr studentů! A pozor na termíny…

I zde budeme finančně podpořeni stipendiem, které závisí na délce a typu mobility a na naší národnosti. Žádat budeme přímo konsorcium univerzit nabízejících vybraný program, ale dostaneme finanční podporu maximálně tří programů! A kdyby se nám náhodou přihodilo to, že stipendium Erasmus Mundus nedostaneme, tak máme možnost zažádat klasický evropský Erasmus, který nám jej též vyplatí.

Pro sdílení zažitých zkušeností z cest a kladení otázek se nabízí k dispozici „Asociace studentů a absolventů Erasmus Mundus“, tzv. EMA - Erasmus Mundus Students and Alumni Association a pro zajímavost vydává také vlastní čtivo, které je možné stáhnout na internetu.

Pro informaci aktuální etapa programu na období 2009-2013 se nazývá Erasmus Mundus II. A sociální sítě jsou prostě IN - Informace a zkušenosti můžeme sdílet také na Facebooku, kde je možné se přidat ke skupině ERASMUS & SPOL. (pro studenty).


Erasmus Mondus - příklad z praxe


Nakonec - pro malou praktickou představu - např. Mendelova Univerzita v Brně spolupracující s programem Erasmus Mundus nabízí stipendia na Ghent University v Belgii a to v oborech ochrana mořských živočichů, právo a ekonomika či technologie a inženýrství. Další stipendia nabízí ve Francii pro studenty s bakalářským vzděláním v potravinářství, chemii nebo zemědělství. Uzávěrky žádostí ve většině končí v únoru, výjimky mohou trvat až do září.

Každá univerzita zapojená do Erasmu Mundu bude nabízet ke studiu různé světové destinace…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT