Studujete v zahraničí? Pojistěte se

23.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Znalost cizího jazyka je v dnešní době velice důležitá. Tomu, kdo dobře ovládá cizí jazyk, se otevírají lepší vyhlídky na dobré uplatnění v zaměstnání, vyšší ohodnocení, ba dokonce samotnou práci v zahraničí. Ovšem naučit se cizí jazyk v rodné zemi není vůbec jednoduché. Nejefektivnější cestou, jak zdokonalit cizí jazyk, je studium v zahraničí.

Málokdo ví, že studium v zahraničí můžete spojit třeba i s dovolenou. Využít totiž můžete studijní pobyty již od dvou týdnů. Nabídky jsou rozmanité, stačí si vybrat vhodnou zemi, délku pobytu a zaměření studia. Ačkoliv spojení studia s dovolenou zní lákavě, většina studentů upustí zábrany v používání jazyka až při dlouhodobém pobytu. Ti, kteří zvolí právě dlouhodobý pobyt, nejen, že poznají tamní kulturu a styl života, ale hlavně se naučí hbitě reagovat v běžných situacích, zlepší si slovní zásobu a gramatická pravidla.


Čím začít?


Vybrat si pojištění je jedna z nejdůležitějších věcí, čím začít ještě před odjezdem do ciziny. Zvrtnout se může cokoliv kdykoliv a není nic nepříjemnějšího, než místo studia řešit, kde vzít na úhradu nákladů za náročné zákroky či hospitalizaci. Nabídka trhu je široká, takže vyznat se v nepřeberném množství kombinací je během na dlouhou trať. Pozor například na nutnost vrátit se v průběhu pojištění alespoň na minimální počet dní zpět do ČR.

Studenti mohou nově využít ke své ISIC kartě výhodné ISIC cestovní pojištění od UNIQA, jehož hlavní výhodou je platnost pojištění až na 16 měsíců (kdy délka pobytu v zahraničí může trvat až 6 měsíců a to i opakovaně). Další výhodou je, že v případě problémů hradíte pouze drobná ošetření a léky, náročnější zákroky či hospitalizaci sjedná ihned asistenční služba sama. Úhrada léčebných výloh se samozřejmě vztahuje i na soukromá zdravotnická zařízení. S cestovním pojištěním UNIQA můžete vycestovat nejen po Evropě, ale i kamkoliv po světě. Více informací a možnost sjednání je na www.isic.cz.


Kde začít?


Většina vysokých škol a univerzit je zapojena do výměnných studijních programů, které jsou podporované Evropskou unií. Pokud je i Vaše škola zapojena do takového programu, není nic jednoduššího, než této nabídky využít a alespoň jeden semestr si odstudovat v zahraničí. Škola Vám tam zajistí místo a co je nejdůležitější - může poskytnout i stipendium, které pokryje část nákladů. Nemusíte se bát, že se díky tomu studium protáhne – doba, kterou strávíte v zahraničí, se započítává do vašeho studia.

Inspirovat se můžete například programem Sokrates či Erasmus. Pokud studujete na škole, která není zapojena do žádného programu, nezbývá, než se přihlásit přímo na zahraniční univerzitě, kde odstudujete celé studium a získáte tak zahraniční diplom. Tato možnost je sice finančně náročnější, ovšem nejste omezeni výběrem spolupracující školy ani zemí, do které se rozhodnete odjet. Na mnoha školách existuje navíc program Freemover, kde sami kontaktujete zahraniční školu a domluvíte si studium jako zahraniční student v rámci jednoho semestru nebo roku. Navíc mnoho škol tento program podporuje i formou stipendií, takže se nemusíte bát, že by vše šlo jen z Vaší kapsy.


Šest rad na cestu


1.Země
Zvolit správnou zemi, kde budete studovat, je velice důležité. Pro někoho je důležitá prestiž a kvalita škol dostupných ve vybrané zemi, pro jiného je důležitější možnost práce při studiu. Zvažte také, jak dalece Vám je vlastní styl života v té které zemi. Studium je jednodušší, když se začleníte přímo, než když hledáte cestu, jak se přizpůsobit.
2.Škola
Už víte, jaká země Vám bude osudnou. Nyní prozkoumejte studijní možnosti zvolené země. Orientovat se můžete také podle studijního oboru, který byste rádi studovali. Pak se budete muset přizpůsobit zemi, které umožňují tento obor studovat. V zásobě mějte také pár alternativ, ne vždy vyjde přesně to, co chcete nejvíc.
3.Přihláška
Forma podání přihlášek se na každé škole liší. Některé školy potřebují zaslat přihlášku poštou, u jiných stačí podání elektronickou formou. Některé školy potřebují také kopie vysvědčení ze střední školy, jiným postačí maturitní vysvědčení. Někdy musíte doložit také lékařské potvrzení, proto se raději včas informujte o všech potřebných dokladech. Bez nich by přihláška nemusela být akceptována. Pohlídejte si termíny pro včasné podání přihlášky na každý studijní program či fakultu a počítejte také s poplatkem za každou podanou přihlášku.
4.Přijímačky
Přijímací zkoušky (chápáno jako zkoušky výběrového řízení Erasmus, ne jako zkoušky na školu, které v drtivé většině podstupovat nemusíte) se liší podle jednotlivých studijních oborů a fakult. Někde postačí dobré výsledky předchozích studií, jinde musíte podstoupit zkoušky ústní, písemné, talentové nebo jiné podmínky přijetí. Pokud se budete blíže zajímat o možnosti vybrané školy, určitě najdete ukázky přijímacích řízení z minulých let, případně můžete využít specialistů na přípravu k přijímacímu řízení.
5.Ubytování
Pokud úspěšně absolvujete přijímací řízení, je na čase zajímat se o možnost ubytování. Pomoci může přímo studijní oddělení na konkrétní škole, případně využijte serverů, které sdružují jednotlivce hledající společné ubytování. Bydlet ve více lidech je finančně méně náročné a pomůže Vám překonat počáteční samotu v cizí zemi – ne nadarmo se říká, ve dvou se to lépe táhne.
6.Nezapomeňte na ISIC
Mezinárodní identifikační průkaz studenta ISIC umožňuje čerpat přes 42000 slev ve 124 zemích světa. Ušetříte tak nejen v oblasti studia, ubytování či dopravy, ale levněji se také najíte, užijete si zábavy nebo využijete levnějších služeb.

Autor článku

Katka Hadvigová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT