Jaké infomace uvést do životopisu?

18.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V předchozích dílech jsme se zabývali tím, jak má životopis vypadat, nyní se zaměříme na otázky týkající se konkrétního obsahu CV.

Uvádějte vždy údaje aktuální, pravdivé a úplné. Osobní údaje se zpravidla uvádí na začátku životopisu. Slouží k rychlé orientaci v základních údajích o kandidátovi a k získání kontaktů na něj.

Občas se ale některé informace (datum narození, rodinný stav, případně i zdravotní stav a podobně) řadí na konec CV. Kandidát tak získává větší šanci, že jeho CV přečte personalista až do konce, a to bez předsudků vzniklých hned v prvním odstavci (například věk, rodinný stav).

Obvykle se v životopisu uvádí tyto údaje:

Jméno a příjmení

V ČR je stále kladen důraz na akademické tituly, přičemž se doporučuje uvést je přímo u jména, aby si pozdější údaje o studiu nevysvětlil zaměstnavatel jako nedokončené vzdělání.

Datum narození

Není povinné, ale doporučujeme uvést alespoň rok. Pokud tento údaj chybí, personalista se často automaticky dovtípí, že se kandidát považuje za příliš mladého, nebo příliš starého pro danou pracovní pozici. Jsou-li vybíráni pouze zájemci určitého věku, případně pohlaví, zatajením data narození „nevhodný“ kandidát pouze oddálí své odmítnutí. Totéž platí pro položku Rodinný stav.

Adresa

Tedy nejen trvalé bydliště dle občanského průkazu, ale pokud se liší, také místo, odkud bude kandidát dojíždět do práce.

Kontaktní údaje

(Mobilní) telefon, e-mailová adresa. Doporučujeme raději volit „civilní, seriózní“ adresu, tedy ne například "budulinek@seznam.cz". Další kontakty (ICQ, SKYPE, LinkedIn, Facebook a podobně) pro potřeby CV nejsou nutné, spíše působí nadbytečně.

Životopis, který obsahuje všechny tyto informace, působí uceleně a dává najevo, že kandidát nemá, co skrývat. Zde uvedené pořadí slouží jako příklad, žádné striktní pravidlo pro řazení jednotlivých údajů dané není, ale domníváme se, že logicky postupuje od identifikace kandidáta směrem ke kontaktním údajům.

Položky lze zaměnit či vynechat, ale minimálně povinné údaje (jméno, adresa, kontakt) by se měly v CV objevit. Opět platí, čím více údajů kandidát sám poskytne, tím menší prostor pro negativní interpretace ponechá personalistovi.

Je nutné uvádět údaje aktuální, pravdivé a úplné a dát si pozor na chyby, které již v první části životopisu, navíc v údajích o vlastní osobě, nepředstavují dobrou vizitku. Překlep v čísle telefonu může mít pro žadatele o pracovní nabídku přímo fatální důsledky. Když se zaměstnavatel nedovolá, pozve jiného kandidáta, který se v čísle nespletl.


Studentský listČlánek vyšel na serveru iList.cz, jehož obsah tvoří měsíčník Studentský list. SL je nezávislý měsíčník studentů Vysoké školy ekonomické v Praze.

Autor článku

Lenka Dvořáčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT