Ministr Dobeš odstartoval státní maturity

26.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) představil první výsledky státních maturit, které má na starosti Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). Už teď se ukazuje, co bude v praxi nutno změnit. Dodatečné náklady škol uhradí ministerstvo.

Zatím je vyhodnoceno zhruba deset procent prací cca stovky tisíc maturujících. Patnáct procent studentů nebylo k maturitě připuštěno, z připuštěných studentů neudělalo ústní zkoušku, kterou maturity začínají, sedm procent studentů. Celkově státní maturitu zatím neudělalo jednadvacet procent studentů, tedy pětina.

Praxe si vynutí další změny

Podle Dobeše se v reakci na kritiku a nalezené nedostatky už nyní připravují změny státních maturit, které začnou platit příští rok. Například se bude začínat písemnými testy a nikoliv ústní zkouškou jako je tomu letos.

Další změnou bude časový posun, takže by se písemné testy dělaly už koncem dubna. Vysoké školy by pak mohly výsledky testů získat a bylo by je například možné použít jako předpoklad pro studium na VŠ. Podle Dobeše by je některé školy mohly použít místo vlastních přijímacích zkoušek.
Vysoké školy prozatím k výsledkům státních maturit nepřihlížejí, což Dobeš označil za jeden z nelogických prvků celého měnícího se systému.

Co by měla obsahocat povinná část

Co se obsahu státní maturity týká, v příštích dvou letech by měly být v povinné části pouze dva předměty: výběr je mezi českým jazykem a jedním z pěti cizích jazyků, který lze vyměnit za matematiku.
Za tři roky by ovšem Dobeš rád prosadil jak cizí jazyk, tak matematiku, které by doplnil český jazyk, a povinné maturitní předměty by byly tři. Toho by pak ministerstvo chtělo dosáhnout změnou zákona a vyhlášky.

Co s dodatečnými náklady?

Dobeš rovněž poslal před média vzkaz senátorovi Marcelu Chládkovi (ČSSD), který státní maturity dlouhodobě kritizuje. Chládek, který je současně náměstkem středočeského hejtmana, prohlásil, že státní maturity budou stát školy statisíce, které budou muset hradit ze svého rozpočtu, nebo z rozpočtu kraje. "Pošleme panu ministrovi fakturu, ať si ji zaplatí sám," vzkazoval na ministerstvo školství Chládek.

Josef DobešMinistr Dobeš Chládkovi na tiskové konferenci vzkázal nazpět, že tyto náklady ministerstvo školství zaplatí ze svého rozpočtu. "Vychází nám 120 korun na žáka, což je v tom celkovém objemu zhruba devět milionů. To je pro školy velký problém a já jsem připraven z úspor v rozpočtu školství najít ty prostředky a pomoci školám," prohlásil Dobeš.

Podle Chládka, který patři mezi hlasité kritiky státních maturit, které označuje za drahé a byrokratické, jsou ovšem náklady na jednoho studenta za papíry a tonery zhruba 800 korun.


Opravná zkouška bude dříve

Chládek loni podal v senátu návrh zákona, který by státní maturity zrušil a který letos v lednu poslanecká sněmovna zamítla. Senátor rovněž kritizoval, že by opravné termíny maturit měly být až v říjnu, takže by studenti, kteří se dostanou na vysokou školu, ale nezvládnou u maturit v řádném termínu obstát, měli smůlu. Museli by pak na vysokou školu nastoupit až další rok.

Na tuto kritiku už ale ministr zareagoval a ohlásil v příštím roce posunutí opravných zkoušek ze října na září.

Státní maturity se připravují už od roku 1999 a bylo za ně utraceno 680 milionů. Ministr Dobeš spojil s kladným výsledkem státních maturit svoje setrvání ve funkci.

Autor článku

Dan Urbánek  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT