Kam směřuje naše školství?

31.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Mladší části populace řemeslo příliš nevoní. Škoda, mohli by si přijít na pěkné peníze. Šikovný klempíř bere kolem 35 tisíc korun. Všichni totiž touží jen po diplomu a všichni by nejraději byli přísným manažerem s nekonečnou zásobou alkoholu ve služebním baru. Ne že bych neměl rád vzdělanou společnost nebo bary, ale problém je trochu jinde.

Došlo k situaci, kdy mladší generace natlačila vysoké školství k nezdravému navyšování kapacit. Jenže s příliš rychlým boomem zákonitě přišlo i snížení kvality. Fenomén soukromých škol a diplomy pomalu za docházku jsou toho živým důkazem.

Kvalita vysokých škol upadá

Odfláknuté vzdělávání a mizernou kvalitu přitom nenajdeme jen na opovrhovaných soukromých školách, ale i na VŠE (pozn. red.: článek byl převzat ze serveru ilist.cz, který se primárně věnuje situaci na VŠE). Na síti Facebook se stala posledním hitem bakalářská práce studentky Fakulty mezinárodních vztahů, která popisuje prostory obchodního centra Nový Smíchov. Dočteme se, že v nákupním centru je přiměřená teplota, k nakupování hraje hudba, výkladní skříně jsou využívány a u pekárny voní pečivo.

Vedoucí práce a katedry Alena Filipová navrhla práci za dva. Není pak divu, že obor Mezinárodní obchod bývá oblíbeným terčem internetových diskusí právě kvůli několika takovým velmi nekvalitním a přitom obhájeným závěrečným pracím. Prestiž katedry a celé fakulty pak v očích studentů i veřejnosti pochopitelně klesá. Pomyšlení na učitele, kteří nečtou a tudíž ani nekontrolují kvalitu bakalářských prácí, jen dokresluje situaci v celém školství, které potřebuje systémové změny.

Kvantita na úkor kvality?

Vysokým školám je celkem jedno, jaký přínos společnosti přinesou. I přes proklamace dlouhodobých záměrů jim nakonec záleží jen na objemu peněz, které jim protečou pod rukama. A ten se stanovuje víceméně podle počtu studentů. Plníme sice postupně plán EU o počtu vysokoškoláků, ale neumíme je vlastně nic pořádně naučit a ještě nás to přijde na balík peněz. Pro stát a naši budoucnost je taková situace tragická.

Několik let se mluví o reformách, ale posun je minimální

Proběhly pouze dílčí změny, jako rozdělení studia na bakalářské a magisterské. Věčná škoda, že někdo jen jaksi zapomněl zavést právě profesně orientované a samostatně použitelné bakalářské programy a na krku nám zůstaly jen tříleté paskvily. K celkově marné perspektivě přidejme ještě naprosto nevyhovující strukturu absolventů, kdy máme nedostatek technických a přebytek humanitních oborů, které někdy připomínají spíše prodlouženou formu gymnázia.

Po dlouhých letech to však vypadá, že ministerstvo školství konečně přitvrdí a dá větší důraz na kvalitu. Těchto pokusů už tady ale bylo hodně. Doufejme, že tentokrát reforma vysokého školství neskončí v koši předčasných voleb nebo ji nesežere bílý lev bezpečnostní agentury ABL.


Studentský listČlánek vyšel na serveru iList.cz, jehož obsah tvoří měsíčník Studentský list. SL je nezávislý měsíčník studentů Vysoké školy ekonomické v Praze.

Autor článku

Jan Vostatek  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT