Absolventi a jejich povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení

29.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Neznalost se nemusí studentům v budoucnosti vyplatit. Studenti-absolventi, kteří ukončili školu a mají prázdniny, velmi často tápou s odpovědí na otázku, jak je to s jejich účastí na nemocenském či důchodovém pojištění a s povinností platit pojistné na sociální zabezpečení.

ČSSZ (Česká správa sociálního zabezpečení) každoročně radí absolventům, kdy a za jakých podmínek jim vzniká povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení. Od loňského roku – od 1. 1. 2010 – v oblasti důchodového pojištění pro studenty platí následující.

Samotné studium nezakládá účast na důchodovém pojištění

Studium od tohoto data samo o sobě účast na důchodovém pojištění nezakládá. Studenti však mají možnost, nikoliv povinnost, zajistit si účast na pojištění jiným způsobem, např. pojistit se dobrovolně, příp. nastoupit do zaměstnání či začít vykonávat samostatnou výdělečnou činnost.

Jestliže se student pro některou z možností rozhodne, je taková účast na pojištění již spojena s povinností odvádět pojistné. Jestliže student nevykonává výdělečnou činnost, žádné pojistné odvádět nemusí, ani je za něj nikdo neodvádí. Pokud studenti chtějí, aby se jim doba studia od 1. 1. 2010 započítávala do nároků na důchod, mohou se přihlásit na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení k dobrovolnému důchodovému pojištění. Minimální výše pojistného činí v roce 2011 částku 1 732 Kč měsíčně.

Za studenty, kteří pracují odvádí pojistné zaměstnavatel

Za studenty, kteří vykonávají vedle studia (ať již ve školním roce nebo o prázdninách) výdělečnou činnost v rozsahu, jenž zakládá účast na důchodovém pojištění (zpravidla je tato účast podmíněna účastí na nemocenském pojištění), je povinen odvádět pojistné na sociální zabezpečení jejich zaměstnavatel, stejně jako za kteréhokoliv jiného zaměstnance.

Studenti, podnikání a vedlejší činnost

Studenti do 26 let, kteří podnikají, se považují za osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) vykonávající tzv. vedlejší činnost. Při výkonu této činnosti platí pojistné na důchodové pojištění pouze v případě, kdy daňový základ z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti dosáhl výše zakládající povinnou účast na důchodovém pojištění nebo se k účasti sami přihlásí.

Dosažením stanovené výše daňového základu (v roce 2011 činí rozhodná částka 59 374 Kč s odečtením 4 948 Kč za každý kalendářní měsíc, ve kterém činnost nebyla vykonávána), vznikne povinnost doplatit pojistné na důchodové pojištění za kalendářní rok a současně povinnost platit měsíční zálohy v roce následujícím od kalendářního měsíce, ve kterém byl nebo měl být podán přehled o příjmech a výdajích za předchozí rok.

Cesty do zahraničí za prací

Pokud student plánuje vycestovat do zahraničí za účelem výdělečné činnosti, nemusí tuto skutečnost oznamovat ČSSZ a nevzniká mu ani povinnost hradit pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. V případě dlouhodobějšího setrvání v zahraničí (především v zemích mimo EU) je možné se ještě před plánovaným odjezdem přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění, aby se tato doba započítala pro účely budoucích důchodových nároků.

V členských zemích EU podléhají zaměstnané osoby zpravidla právním předpisům toho členského státu, na jehož území pracují. Informace ohledně registrace a platby pojistného je třeba si zjistit přímo u příslušné zahraniční instituce. Potřebné kontakty na tyto instituce v zemích EU lze najít na internetových stránkách www.cssz.cz v sekci Evropská unie/Kontakty, stejně jako podrobné informace k celému systému koordinace sociálního zabezpečení.

Studenti nejsou účastni nemocenského pojištění

Nevzniká jim proto nárok na dávky vyplácené z nemocenského pojištění – nemocenské, peněžitou pomoc v mateřství, ošetřovné a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.

Absolventům, kteří po ukončení studia nenaleznou práci a zaregistrují se proto na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání, vznikne účast na důchodovém pojištění z důvodu této evidence, aniž by museli platit pojistné. Jestliže absolvent nenastoupí do práce a ani se nezaregistruje na úřadu práce, povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení mu rovněž nevzniká, není důchodově pojištěn.

Autor článku

Lukáš Pololáník

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT