Obor Arteterapie a letní výcvikový kurz

07.07.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Jestliže ve vás dřímá umělec, tvůrčí osobnost, prostě kreativec a zároveň máte altruistickou náturu, toužíte po pomoci druhým, sdílení zkušeností nejen z oblasti psychologie, ale též z výtvarné i historické oblasti, které jste za život teoreticky a prakticky nabrali, jasně víte, že je chcete předávat dál pro jejich cennost a pomociplný záměr, tak obor Arteterapie je právě a přesně dělaný pro vás…

Historie Arteterapie stručně

Arteterapie se může datovat od 30. let 20. století, kdy výraz „art therapy“ poprvé použila průkopnice arteterapie v USA psychoanalytička Margaret Naumburgová. Do Evropy se „art therapy“ dostala kolem 40. let. Od 60. let 20. století se tento obor stal v USA učebním oborem na univerzitě ve Filadelfii, kdy popularita arteterapie velmi stoupá.

Zásadní osobnosti pro Arteterapii

Průkopnicí se stala též Edith Kamerová, na kterou navázal psychiatr Hanz Prinzhorn, proslavený svou unikátní sbírkou maleb, kreseb, koláží i sošek duševně nemocných lidí pojmenovanou v německém originále „Bildnerei der Geisteskranken“. Česky se kniha nazývá „Výtvarná tvorba duševně nemocných“. Touto sbírkou se nechal inspirovat francouzský malíř Jean Debuffet a po druhé světové válce poprvé použil výraz „l´art brut“ – neškolené, hrubé umění, které vychází hlavně z fantazie. Art brut je nyní velmi oblíbeným uměleckým směrem, kterým tvoří nejen duševně choří. Debuffet také založil muzeum duševně nemocných v Lausanne, které skýtá okolo 15 tisíc exponátů!

Další osobnost Leo Navratil se snažil o netabuizování tvorby „cvoků“ a Viktor Löwenfeld se zaměřil zase na slabozraké a nevidomé.

Dvě zásady?

  • duševně nemocní malují jinak než zdraví
  • charakter jejich výtvarné tvorby se mění podle druhu a vývoje nemoci

Arteterapie v ČR

V naší zemi je pouze jediný obor zaměřený čistě na studium Arteterapie. Studovat jej můžete v Českých Budějovicích při pedagogické fakultě jako bakalářský program, jde o tzv. „rožnovskou arteterapii. Ateliér založil pedagog, hudebník a malíř PhDr. Milan Kyzour.

Okrajově se arteterapií zabývají některé další univerzity, jako například pražská univerzita, Západočeská univerzita v Plzni nebo Masarykova Univerzita v Brně. V sousedním Slovensku byla arteterapie součástí studia léčebné pedagogiky na univerzitě Komenského od roku 1967, v době normalizace pozastavena a v současnosti znovu otevřena.

Rožnovská arteterapeutická škola

Je koncipována jako výcviková, předpokládající zážitkovou analýzu ve skupině. Klade důraz na praktickou zručnost studentů, aplikování poznatků v konkrétní práci s artefaktem v klinickém prostředí nebo v oblasti speciální a léčebné pedagogiky. Metoda je projektivní, přibližuje se nejvíc dynamické psychoterapii s jejím kauzálním přístupem. K interpretaci se využívají zadaná témata, která jsou zpracována formou akvarelu a koláže a tzv. akčním akvarelem“.

Česká arteterapeutická asociace

Společnost, „jenž si klade za cíl vytvářet vhodné podmínky pro národní a mezinárodní odbornou komunikaci v arteterapii, organizovat vzdělávací aktivity a výcviky v arteterapii, rozvíjet výzkumnou a publikační činnost, připravovat profesní statut.“ Tato asociace organizuje pětiletý komunitní sebezkušenostní výcvik od roku 1998.

Profil arteterapeuta?

Arteterapie je hraniční disciplínou a k jejímu výkonu jsou potřebné vědomosti jak z psychoterapie a dalších klinických oborů, tak z oblasti věd a umění…

1. osobnostní předpoklady – empatie, propojování souvislostí, schopnost improvizace, intuice, předvídatelnost vývoje situací a jevů, morální a etický kredit, iniciace rozhovoru, podněcování vlastních interpretací, budování důvěry

2. vědomosti, dovednosti - psychologie, medicína (psychiatrie), pedagogika, antropologie (jde totiž o celostní zacházení s člověkem), dějiny a teorie umění, estetika, psychologie umění, výtvarné techniky

3. podstoupení zážitkového výcviku, supervize

4. obvyklé je členství v interdisciplinárním týmu odborníků, konzultace

Letní výcvikový kurz Ateliéru arteterapie

Jedná se o „týdenní kurz, jehož náplní je především upevnění a rozšíření praktických dovedností studentů arteterapie. Kurz je zaměřen na nácvik soustavné práce s klientem (krizové situace a jejich zvládání), na vytváření důvěry, rovnocennosti a úcty k člověku, s nímž arteterapeut pracuje, na nácvik prožívání jeho úhlu pohledu a v neposlední řadě na nácvik flexibility terapeuta a ochoty k vlastní změně a schopnosti jeho zpětné vazby. Během kurzu budou také rozvíjeny další doplňkové techniky - práce s hlínou a objekty, neverbální komunikace, videoterapie, balintovské skupiny, dramaterapie, které umožní erudovanější přístup arteterapeuta ke klientovi.“

Cílem tedy je zvýšení pravděpodobnosti uplatnění na trhu práce po absolvování bakalářského studia Atelieru arteterapie, protože díky tomu, že výuka na tomto oboru probíhá kombinovaně, dva dny v měsíci, je třeba se zaměřit také na to, aby studenti a učitelé trávili společně ve výcviku delší časový interval.

Kurzy pro veřejnost

Nemusíte přímo studovat obor Arteterapie, ale pro seznámení se s oborem stačí navštívit některý z nabízených arteterapeutických kurzů pro veřejnost. Například Systematický kurs arteterapie 1. a 2. vyjde bez slev na 12 tisíc Kč. Přímo tento požádá Magda Olivová. Další nabídka se týká sebezkušenostní arteterapeutické dílny, která se bude konat na statku pod Blaníkem. Cena je 9 tisíc Kč a ukončení je potvrzeno certifikátem o absolvování.

Do třetice si můžete vybrat Dvouletý akreditovaný kurz v arteterapii u M. Huptycha, který bude probíhat od roku 2012 do roku 2013. Kurz se týká také artefiletiky (umělecká činnost se zdravými lidmi). Zájemci pošlou jako přihlášku stručný profesní životopis krátký motivační dopis (do konce listopadu 2011). Více info přímo na http://www.huptych.cz/anotace.php . Dále také na stránkách ČAA (České arteterapeutické asociace) http://www.arteterapie.cz/index.php?disp=novinky?=0 .

Citace čerpány převážně z knihy Základy arteterapie autorky J. Šickové-Fabrici a také z webových stránek Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích, Pedagogické fakulty.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT