Student a zánik nájmu bytu

12.09.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Nájemní bydlení je zákonem vysoce chráněným institutem, kdy zánik samotného nájemního práva k bytu je vázán na splnění podmínek, které pronajímatel nebo nájemce v roli studenta jsou povinni splnit.

Možnosti zániku nájmu

Nájem bytu, který si student pronajal, může zaniknout několika způsoby. Jednou z nejčastějších možností je uplynutí doby, na kterou byl nájem bytu sjednán. Druhou nejčastější variantou je uzavření písemné dohody mezi pronajímatelem a studentem, kdy dochází k dohodě, že k určitému přesně vymezenému datu nájem k bytu končí. Nikdy se nenechávejte tlačit k podepsání takovéto dohody, pokud jak zjistíte níže, by Vám pronajímatel byl povinen zajistit bytovou náhradu. Třetí možností je písemná výpověď s lhůtou nejméně tří měsíců a musí skončit ke konci kalendářního měsíce. Nedovolte pronajímateli, aby Vás ošálil tvrzením, že výpovědní lhůta je kratší než tři měsíce.

Výpověď nájmu bez soudu

Pronajímatel může vypovědět nájem studentovi bez přivolení soudu, jestliže student nebo ti, kdo s ním bydlí i přes výstrahu, která musí být písemná, hrubě porušují dobré mravy v daném bytě či ve společném prostoru daného nájemního domu. Studentovi zanikne také nájem, pokud hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, jakožto nezaplacení nájemného ve výši trojnásobku měsíčního nájemného, popř. nezaplacení úhrad spojených s užíváním bytu. Pro případ, že student má více bytů, kromě případů, že po něm nelze požadovat, aby užíval pouze jeden byt může pronajímatel vypovědět nájemní smlouvu bez přivolení soudu. Jestliže student využívá byt pouze občas nebo jej nevyužívá vůbec je dalším výpovědním důvodem, kde však bude nutné na pronajímateli prokázat, že student se v bytě opravdu nezdržuje.

Výpověď musí být učiněna písemně a doručena studentovi jako nájemci. Ve výpovědi musí být uveden důvod výpovědi a výpovědní lhůta, která jak je uvedeno výše nesmí být kratší než tři měsíce. Povinnými náležitostmi písemné výpovědi je i poučení o právech studenta, o možnosti podat do 60 dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu, kdy není student povinen byt vyklidit do té doby, než pravomocně rozhodne soud. Má-li student nárok na bytovou náhradu je povinnou náležitostí výpovědi i závazek pronajímatele tuto bytovou náhradu studentovi zajistit.

Výpověď nájmu s přivolením soudu

Výpověď nájmu s přivolením soudu je v situacích, kdy např. pronajímatel potřebuje byt pro sebe, manželku, své děti, vnuky, zetě, snachu, své rodiče nebo sourozence. Dále vyžaduje-li byt nebo dům takové opravy, při nichž nelze daný objekt využívat k bydlení, popř. jde-li o byt, který souvisí stavebně s prostory určenými k provozování podnikatelské činnosti. V případech, kdy dojde k výpovědi s přivolením soudu, pronajímatel byt potřebuje pro sebe, manželku apod. anebo v rámci využití prostor pro podnikatelské účely je pronajímatel povinen uhradit nájemci nezbytné náklady spojené se stěhováním.

Bytové náhrady

V některých případech výpovědi je pronajímatel povinen zajistit bytovou náhradu, kterou se rozumí náhradní byt, jenž je rovnocenný bytu, který se má vyklidit. Právo na bytovou náhradu má student téměř vždy v situacích výpovědi nájmu s přivolením soudu, kromě určitých specifických případů, které se většiny studentů týkat nebudou. Výpověď z nájmu bez soudní účasti je pronajímatel ve většině případů povinen poskytnout přístřeší, kterým se rozumí především určité provizorium, které slouží především k uskladnění bytového zařízení, spotřebičů a nejnutnějšímu ubytování.

Samotný institut zániku nájmu z bytu je velice proměnlivý a široký pojem, který celý článek pojmout nemohl, proto každému, kdo se v životě dostane do situacích uvedených výše, nebo všem, které dané téma více zajímá doporučuji pročíst si § 710 a násl. Občanského zákoníku, které Vám vždy osvětlí Vaše práva spojená s bydlením v nájemním bytě.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT