Konec dobrých brigád v Čechách?

16.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Dohoda o provedení práce, o které jsme již několikrát psali, dozná velkých změn v souvislosti s novelou zákoníku práce od 1.1.2012. Ty ovlivní peněženku mnoha studentů, bohužel obvykle k horšímu.

Studenti si vydělají méně

S účinností novely zákoníku práce, jejímž hlavním účelem má být větší flexibilita v zaměstnávání, bude dohoda o provedení práce zatížena povinností odvádět zdravotní pojištění, pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti od částky 10.000,- Kč měsíčně, tedy stejně jako tomu je u dohody o pracovní činnosti. Studenti pracující v rámci dohod o provedení práce se tak mohou "těšit" na nižší konečný výdělek. Nově bude možné dohody o provedení práce uzavírat až na 300 hodin v kalendářním roce.

Není lehké být studentem

Jsme v době, kdy si společnost není jista, zda krize vrcholí, či teprve krize ekonomiky přijde, v tomto směru reaguje i trh práce, který buď stagnuje, nebo dochází k úbytku pracovních míst, příležitostí k brigád a v neposlední řadě k častému snižování platů a mezd. Student v současné době, jenž si přivydělává nebo zcela zajišťuje brigádami studium bude mít touto změnou opět nové starosti, jak si obstarat dostatek příjmů. Otázkou je, jak na tuto změnu budou reagovat samotní zaměstnavatelé, zda od těchto dohod o provedení práce budou ustupovat a budou spíše preferovat dohody o pracovní činnosti, to ukáží až nadcházející měsíce.

Peníze, peníze a peníze

Životní náklady studenta dle posledních průzkumů se pohybují cca kolem 8.000,- Kč za měsíc, kdy neexistuje téměř žádný systém studentských půjček garantovaných státem, jako v západních zemích, který by dal nemajetnému studentovi šanci. Student jenž nemá prostředky pro studium, musí omezit snahu ve škole a zaměřit se na své pracovní úsilí k zaplacení studia na škole. Do budoucna vyvstane i otázka, zda zavedení školného a s tím spojený program garantovaných studentských půjček ulehčí méně majetným studentům život.

Dobrá rada nad zlato

Jak se na tuto změnu může připravit student? Bohužel, zde je každá rada drahá a až následující měsíce a roky ukáží jaké nové výzvy, povinnosti a zátěže studenta čekají, ale bez kvalitně vysokoškolsky vzdělaných lidí, jenž vydělávají nadprůměrné příjmy a z nich odvádějí daně státu, bude situace špatná. No uvidíme…

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT