Zvládněte úspěšně pohovor!

14.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Potencionální zaměstnavatel je vaším životopisem a snahou získat práci upoután a zve vás na pohovor, poslední překážka k získání práce nebo brigády je před vámi. Představme si tedy základní poučky, které vám usnadní cestu k úspěchu a přinesou osobní štěstí.

Klid v duši

Naše psychika ovlivňuje vše, pokud jsme v dobré náladě, tak se nám daří. Nalaďte se na svou vlnu pohody před pohovorem, jistě si říkáte, že lehčí je to vyslovit, než udělat. Co Vám udělá občas největší radost, co Vás uvolní a správně naladí, tak to si dopřejte před pohovorem, ať je to už cvičení, meditace, víno nebo cokoliv jiného.

Zevnějšek je naše vizitka

Toho, čeho si zaměstnavatel na první pohled všimne je Váš zevnějšek. Nepodceňujte přípravu v této oblasti. Dle dané firmy odhadněte vhodnost daného oblečení. V případě nejistoty u mužů oblek vždy prokáže vůči zaměstnavateli úctu a respekt, stejně tak jako decentní kostýmek u žen. Základem a často opomíjeným detailem, kterého si všímavé oko velice rychle všimne jsou boty. Vždy je mějte řádně upravené, naleštěné a čisté, nevyjímaje detaily, jako správně upravená kravata, nevyčnívající límeček, zvláště ženy v roli vedoucí pohovoru si tohoto všimnou. Decentní toaletní voda, čisté nehty a absence zápachu z úst je základ.

Detaily tvoří celek

Projev zájmu a snahy získat zaměstnání je především v časném příchodu na pohovor, nejlépe cca. 10 minut předem, kterým projevujete budoucí dochvilnost. Snažte se být co nejvíce přirození, projevujte sami sebe v mezích společenské etiky, mluvte plynule, udržujte oční kontakt, úsměv, taktéž stisk ruky o Vás vypovídá. Každý detail hraje roli a tvoří celek, který vede k úspěchu.

Kdo se zajímá, vyhrává

V rámci každého pohovoru si pečlivě získejte veškeré relevantní informace o zaměstnavateli, jeho historii vývoje, počet zaměstnanců, směřování, dynamice růstu, budoucímu vývoji. Vyhrál zaměstnavatel nějakou cenu? Vystupuje někdy v rámci veřejného života? Zjistěte si to, odlište se ve kvalitě informací od ostatních potencionálních kandidátů.

Během pohovoru buďte připraveni na klasickou sadu otázek, kterou se snažte perfektně odpověděť, jak v rámci profesních mantinelů, tak v rámci Vaší osobnosti. Proč chcete pracovat v naší firmě? Proč Vás zajímá právě tato pozice? Otázky platu? Co nabízíte firmě? Čím se odlišujete? Odpovědi si promyslete, odpovědět na otázku: „Proč Vás zajímá tato pozice? Protože je dobře placená.“ To není správná cesta.

V příští článku uzavřeme články na téma pohovoru a získání práce úvodním útokem na zaměstnavatele a to vhodnou strukturou životopisu.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT