Vánoce ve znamení studia

23.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Vysokoškolské i středoškolské studenty s blížícími se Vánoci, letos stejně jako každý rok, pálí nemilá povinnost, a to povinnost učit se a připravovat se do školy. Co čert nechtěl, pololetní vysvědčení i konec semestru a začátek zkouškového období připadl právě na první měsíc v roce, tedy dobu těsně po vánočních svátcích. Pro mnohé tedy Vánoce nejsou svátky klidu a ležení u televizní pohádky, ale doba horlivých příprav do školy.

Po letních prázdninách se člověk na podzim ve škole těžko rozkouká a než se naděje, pololetí či semestr je za ním a s tím přichází nové povinnosti a hořící termíny. Jak si tedy zorganizovat čas tak, abyste si stihli užít Vánoční pohody a zároveň sváteční volno využili k něčemu prospěšnému?

Nepodcenit přípravu

Co stihnete ještě do Vánoc, to už vám nikdo nevezme, proto se nenechte uchlácholit vůní svařeného vína a začněte jednat, volno musí začít skutečně až 24. prosince, ne dřív. Pokud potřebujete během vánočních prázdnin napsat seminární nebo jinou obsáhlejší práci, pokuste se odhadnout, kolik času psaní přibližně zabere, a co nejdříve se dejte do sestavení osnovy a shánění vhodných materiálů – o svátcích na vás v knihovně nikdo čekat nebude. Nelamte si hlavu s tím, že učení prázdniny kazí. Naopak! Každý den volna k dobru se hodí, zvlášť když se termín odevzdání blíží mílovými kroky a vy jste dosud nezačali.

K babičce učebnice nepatří

Vánoce, to jsou hlavně svátky rodiny a setkání, ale jak se při několikadenním maratonu návštěv něco naučit? Nemá cenu mít velké plány, o kterých je předem jasné, že je nestihnete splnit. Pokud není situace skutečně kritická, není třeba kazit si chvilky pohody učením. 3 dny nic nevytrhnou, a pokud by byly naplněny učením, jen by to podpořilo váš pocit, že jste si vůbec neodpočali a ani na chvíli se nezastavili, a o tom by přece Vánoce měly být.

Přímo o svátcích to asi s přípravou valné nebude, o to více bude nutné pracovat v posledních dnech roku. Organizaci silvestrovského veselí letos raději přenechejte méně zaneprázdněným přátelům a pokuste se soustředit na učivo do poslední chvíle. Ideální by přirozené bylo oslavit příchod nového roku tak, abyste už na Nový rok odpoledne byli čerství, schopni pustit se do práce.

Ideální kombinace práce a odpočinku

Učení se o svátcích má také svá pozitiva. Člověku při něm rozhodně nehrozí nadměrná únava, velký stres nebo situace, kdy je mozek zahlcen informacemi a další už odmítá přijímat. Běžně je totiž těsně před zkouškami málo času nazbyt a studenti se skutečně učí od rána do večera. Čím více času však na učení je, tím lépe. Zvláště o Vánocích jednoduše nejde sedět celý den doma. Procházka v mrazivém počasí po vydatném jídle s rodinou, bruslení na ledě, lyžování, výlet ke známým nebo přátelské posezení – to všechno je druhem relaxace, která tělu i mysli dopřeje regeneraci a nový elán do učení.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT