Konec Právnické fakulty v Plzni?

02.02.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V minulých dnech Českou republiku oblétla zpráva, jež rozhodně nepatří mezi ty běžné. Výkřiky, které bylo slyšet okolo kauzy o až neuvěřitelných praktikách na plzeňských právech, s časem utichly a veřejnost mohla nabýt dojmu, že situace se stabilizovala a věčným tahanicím je konec.

Opak je bohužel pravdou. K prvnímu únoru zveřejnila Akreditační komise své stanovisko, které mnohým vyrazilo dech.

Jak to všechno začalo

V době, kdy na povrch začaly vyplouvat informace o podezřelých praktikách, ještě asi nikdo netušil, kolik se toho ještě na fakultu provalí a jak celý případ dopadne. O prvních problémech bylo slyšet už v roce 2009, kdy bylo odhaleno velké množství takzvaných „rychlostudentů“. Některým údajně nechyběly schopnosti k tomu, aby studium stihli za pouhých pár měsíců, a to navíc v plném pracovním nasazení.

Později bylo ale ještě hůř, to když se přišlo na to, že problémy s doložením řádného studia nebo vlastními silami vypracované diplomové práce má problém až třetina držitelů titulu JUDr. (pokud nějaká diplomová práce vůbec existovala). Následovala řada personálních změn a také první odebírání podvodně nabytých titulů, přestože široká veřejnost nebyla uspokojena množstvím podvodníků, jež spravedlnost dostihla. A to především proto, že mezi falešnými právníky se vyskytovalo velké množství osob známých z politické scény (pro připomenutí například primátorka Chomutova Ivana Řápková nebo starosta Prahy 5 Milan Jančík).

Na to, jak Řápková odpovídá na vtíravé dotazy, které mají prověřit její – naprosto základní - znalosti, se můžete podívat zde (POZOR, jen pro otrlé): http://www.youtube.com/watch?v=Ez3_62fYbME

Co je a co bude

Po tom, co se obměnilo složení vedení fakulty i značná část pedagogů si snad někteří poctiví studenti oddychli a začali doufat, že jejich studium ještě není úplně ztracené. Ani tak jejich situace nebyla jednoduchá, protože vtipy na téma práva v Plzni zlidověly, a mít v životopise zaznamenány úspěchy právě z této školy se pojilo s obrovskými předsudky. Po tom, co byla fakultě odebrána akreditace pro udělování titulu JUDr., zbylo ještě magisterské a bakalářské studium plus tři doktorské obory. Nyní však škola přijde i o ně. Akreditace pro magisterský program je udělena do konce akademického roku tak, aby studenti posledního ročníku měli šanci studium dokončit a ti mladší alespoň uzavřít tento ročník. Děkan Jan Pauly se ale se zamítavým stanoviskem ze strany Akreditační komise nehodlá smířit a bude ochoten udělat vše proto, aby škola mohla pokračovat.

Pokud by snahy byly marné, s magisterským programem by padly i všechny ostatní, a škola jako taková by ukončila svou činnost. Vyvstal by především problém, co bude s šestnácti sty studenty, kteří bez vlastního zavinění přišli o svoje studium. V tom, jak by se situace řešila, zatím nemá jasno ani Akreditační komise, ani plzeňský děkan, a už vůbec ne zbylé tři Právnické fakulty v Praze, Brně a Olomouci. Tato situace je totiž v našich končinách naprosto výjimečná a neexistuje žádný záložní plán. Navíc, není žádným tajemstvím, že úroveň výuky je na různých fakultách rozdílná, stejně tak studijní plán a také zaměření jednotlivých předmětů. Bude tedy nutné vyřešit, podle jakého klíče budou studenti rozdělováni a jak se vyrovnají s rozdílnými podmínkami na nových fakultách.

A jaký je Váš názor? Myslíte si, že se Právnickou fakultu podaří zachránit, nebo by měla skončit jednou pro vždy, protože už jí není pomoci, jak tvrdí Akreditační komise?

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT