První den v novém

03.09.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


I přesto, že nám počasí přichystalo srpnové tropy, prázdniny neodvratně dospěly ke konci. Na mnohé z vás čeká první den v nové škole. Pokud ovšem patříte mezi ty, kteří letos již úspěšně promovali, místo akademické půdy na vás čeká již plný pracovní proces. Ať už patříte do té první nebo druhé skupiny, máte před sebou nové zážitky a zkušenosti, s kterými jde často ruku v ruce také určitá nervozita. Jak zvládnout vkročení do nové etapy? Inspirujte se následujícími tipy.

Nejste ani první ani poslední

Na začátek je potřeba si uvědomit, že nejste první ani poslední, na koho tato situace čeká. Zvládlo to spoustu lidí před vámi, takže je jasné, že to zvládnete i vy. Bohužel novým zkušenostem předchází i určitá nervozita, kterou má většina z nás (až na vyjímky) od přírody v krvi. Někdo více, jiný méně. Ať už máte před sebou nástup do nové práce nebo váš čeká první den v nové škole, zkuste si přečíst následující tipy, které jsem sepsala na základě mých osobních zkušeností. S některými z nich jste se již nejspíše setkali díky široké škále článků na internetu a v časopisech, nicméně opakovaní je matka moudrosti a jak se říká, nikdy není na škodu se k něčemu opětovně vrátit.

Co můžete od prvního dne očekávat?

1) První den v nové škole

Nový kolektiv – čeká na vás spousta nových kamarádů, někteří z nich mohou být i vaši budoucí kolegové v práci.
Jiný systém učení – střední a vysoká škola je něco naprosto odlišného a tak může chvíli trvat, než si na nový systém zvyknete.
Nové město – s novým městem přichází nejen pořádná dávka svobody (rodiče vás nehlídají; nikomu nemusíte říkat, v kolik přijdete domů), ale i odpovědnosti a samostatnosti (vy si musíte nakoupit, uvařit, vyprat a zařídit vše potřebné nejen kolem studia, ale i bydlení a brigády).

2) První den v nové práci

Jiný režim – kolik z vás nechodilo na přednášky, odcházelo dříve ze seminářů nebo se jich vůbec neúčastnilo? Prostě se vám nechtělo a tak jste nešli. Do práce ale musíte, je jedno, jestli jste byli večer předtím na párty nebo byste dali přednost koupališti. S novou etapou přichází i nové povinnosti a tím je osmihodinová pracovní doba od pondělí do pátku. Někteří z vás si budou muset navyknout na brzké vstávání, jiní pro změnu na pozdní příchody z práce.
Šéf – člověk, který bude, jak se říká „nad vámi“. Pokud nemáte problém s autoritami, neměl by to být problém.
Kolegové – na nové práci je pozitivní to, že během jednoho dne poznáte spoustu nových a báječných lidí, na které byste třeba jinak nenarazili. Pracoviště je jedno z míst, kde se utváří a vznikají dlouhodobá kamarádství. Bohužel setkat se můžete i s nepřátelskými lidmi, ale tím se určitě nenechte odradit. Někdy holt trvá, než si k sobě různé povahy najdou cestu.

Období aklimatizace

Jak dlouho vám bude trvat, než si zvyknete a přizpůsobíte se? Odpověď se odvíjí hned od několika faktorů, a to od:

  • Vaší povahy – pokud jste spíše komunikativní typ, spřátelíte se s ostatními asi o něco rychleji;
  • Vašich zkušeností – pokud máte zkušenosti s pracemi v různorodých kolektivech, určitě pro vás další nové prostředí nebude zas takový problém;
  • Firemní kultury nebo školního kolektivu – pokud je ve f?rmě mezi zaměstnanci „nastolené“ tykání, sblížení je rychlejší, ale vždy stejně jako ve škole je to většinou o lidech, na které narazíte.

Několik tipů jak úspěšně vkročit do nového

Den předem

  • Nahrajte si své oblíbené mp 3 – písničky si můžete pustit ráno po probuzení nebo si je poslechnout po cestě do práce. Nejen že vám zlepší náladu, ale navíc i sníží vaši nervozitu;
  • Přečtěte si dobrou knížku – ideálně nějakou motivační s optimistickým pohledem na svět. Doporučuji Rhondu Byrne The Secret;
  • Vyspěte se – neponocujte dlouho a raději se vyspěte, s kruhama pod očima a nervozitou moc úspěchu neuděláte;
  • Zajděte na večeři s kamarády – nebo podnikněte kteroukoliv jinou aktivitu v kruhu vašich blízkých přátel, kteří jsou optimističtí a energičtí;
  • Zasportujte si – nejen že se nadopujete pořádnou dávkou endorfínů, ale také se vám bude dobře spát a navíc uděláte něco pro své zdraví.

V den „D“

  • Usmívejte se – nic vás to nestojí a druhého potěší. Navíc úsměv je symbolem přátelství a vlídnosti;
  • Zdravte všechny ve firmě – vaše chování k zaměstnanci na nejnižším firemním postu značí, jak se budete chovat ke všem ostatním ve firmě. Pozdrav je jedno ze základních pravidel slušného chování. Zdravte ostatní s úsměvem!
  • Představte se – pokud někoho neznáte, na nic nečekejte a představte se dotyčnému jako první. Lidé ve firmách jsou často zaneprázdněni a často si ani neuvědomí, že do firmy nastoupil někdo nový;
  • Ptejte se – v případě, je vám něco nejasné, je lepší se několikrát zeptat, než napáchat spoustu škody;
  • Naslouchejte – je značný rozdíl mezi posloucháním a nasloucháním. U toho druhého opravdu vnímáte co dotyčný říká;
  • Dovolte se – pokud si chcete něco půjčit, vždy se dovolte optáním;
  • Komunikujte – rozbijte ledy a usilujte o to poznat druhé. I klasickým tématem o počasí, sportu, aktuálním dění, dovolené můžete o druhých leccos zjistit a přijít tak na společné koníčky a témata hovorů;
  • Berte zřetel na etiketu – od pozdravu, poděkování, podání ruky až po žádost o pomoc;
  • Věřte si – držte své tělo zpříma, nehrbte se a usmívejte se;
  • Vyvarujte se předsudků – nesuďte druhé, dokud je opravdu nepoznáte. Hlavně nezapomínejte, že každý člověk je jiný a je jen na vás, jestli se pokusíte o to, najít si k němu cestu nebo ne.

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT