Vhodný materiál na nezávislého profesionála

01.11.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Nezávislým profesionálem se může stát (po dovršení osmnácti let) každý. Ne každý se tak ale může uživit a nepropadnout po čase úzkosti vyvolané faktem, že nikdy nemáte nic zcela jisté. Na druhou stranu, nejistota a obavy z propuštění hrozí i v zaměstnaneckém poměru. Jaké vlastnosti potřebujete k tomu, abyste si status freelancera užívali a s mírně pobaveným politováním shlíželi na všechny ty nešťastné bytosti svíjející se pod knutou pracovní smlouvy?

Téma freelancer jsme nakousli již v jednom z předchozích článků: Podivné zvíře jménem nezávislý profesionál.

Trocha dobrodružného ducha neškodí

Především samostatnost – nemáte rádi, když vám někdo diktuje, co byste měli dělat, a dáváte přednost vymýšlet si náplň práce sami.

Radost ze sebevzdělávání – nemyslíte si, že získáním vysokoškolského diplomu (nebo maturitního vysvědčení) vaše vzdělávání skončilo – jste ochotni rozvíjet své schopnosti a baví vás dozvídat se nové věci. Je důležité, abyste byli schopni „udržet krok“ s vývojem vašeho oboru a přicházeli s neotřelými nápady a způsoby řešení problémů.

Umění citlivě se vnutit – jakožto začínajícímu freelancerovi vám zakázky z čistého nebe padat nebudou, potřebujete si tedy osvojit umění rozhodit sítě do daleka a dokázat přesvědčit potenciální zájemce o vaše schopnosti, že udělají chybu, když s vámi nebudou spolupracovat. Něco podobného vás čeká i při přijímacím pohovoru do zaměstnání, jako nezávislý profesionál si tím projdete mnohem častěji a s mnohem lehčí hlavou – půjde jen o jednu zakázku z mnoha a ty se hledají snáze než zaměstnání vašich snů.

Radost z volnosti – těší vás být pánem (byť zodpovědným) svého času a náplně své práce. Svoboda vám stojí za tu trochu nejistoty a nemáte tendenci vytvářet si při každém neúspěchu katastrofické scénáře končící vaší potupnou smrtí někde u popelnic.

Pečení holubi létající do úst nadobro došli

Začátky nebývají nikdy lehké a hodí se mít nějakou finanční rezervu pro případ, že se vám zakázky zrovna nepohrnou. Renomovaný freelancer ale, podle Roberta Vlacha (podnikatelského poradce, zakladatele a provozovatele portálu Na volné noze) už příliš času pátráním po zakázkách netráví: „Hledání nových zakázek se týká především začátečníků. Opravdu dobrý nezávislý profesionál má už své reference a spíše si vybírá z poptávek, které mu chodí.

Nemusíte pracovat celý den – po nějaké době

Jak zkušenosti mnoha freelancerů potvrzují, efektivita práce nezávislého profesionála typicky značně překračuje onu „kancelářskou“, zahrnující nemálo přestávek na kávu, pomlouvání kolegů a přemýšlení, jak to tu přetrpět do konce pracovní doby. Neexistence pevného rozvrhu vás motivuje k tomu pracovat sice intenzivněji, ale klidně méně hodin v týdnu. Jak v rozhovoru se Zdeňkem Cendrou říká Robert Vlach: „Člověk si zvykne na určitý režim a nestává se mu pak, že si do večera říká, jak má na všechno čas, a potom má najednou do rána co dělat. Zkušení profesionálové mají většinou tyto návyky perfektně pořešené. Vědí kdy, a jak dlouho by měli pracovat a díky vyšší efektivitě práce si pak mohou dovolit pracovat třeba jen 4 dny v týdnu.

Zakázka by měla splňovat alespoň dvě ze tří podmínek: Zábava, peníze, sláva

S tímto konceptem mne seznámila lektorka tvůrčího psaní z Rakouska a musím uznat, že má něco do sebe. Ne vždy se to zadaří, ale je dobré mít už zpočátku nastavena kritéria výběru, proč se do nějaké práce vůbec pustit.

Na druhou stranu: Svoboda v práci není protimluv – alespoň někde

I zaměstnanecký poměr vám může poskytovat značnou svobodu a prostor pro osobní kreativitu; záleží na konkrétní společnosti a pracovní skupině. Webový portál Svoboda v práci představuje firmy založené na principech svobody, zodpovědnosti a možnosti volby pro každého zaměstnance. Pevně doufám, že jich bude jen přibývat!

Autor článku

Tereza Dědinová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT