Vysoké školy bojují o nové studenty

31.01.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


České vysoké školy se potýkají s citelným poklesem počtu maturantů vycházejících ze středních škol. Pro mnoho vysokých škol tak v těchto týdnech začíná doslova přetahování o nové studenty a stále důležitější pro výběr vysoké školy je její prestiž a kvalita.

Dospělosti dosahují početně slabší ročníky první poloviny 90. let a menší příliv uchazečů o studium na VŠ má trvat ještě nejméně dalších deset let. V roce 2003 české vysoké školy přijaly necelých 70.000 studentů, v roce 2010 to bylo již 106.400, avšak toto číslo bude s ohledem na demografický vývoj nevyhnutelně klesat. V České republice o tyto studenty soutěží 28 státních a veřejných a 44 soukromých vysokých škol. Některé vysoké školy mohou mít v následujících letech existenční potíže. Studenti stále více řeší kvalitu a prestiž škol na trhu, kde je nadbytečná kapacita.

O tom, jaké mají vyhlídky na studium na některé ze státních nebo soukromých vysokých škol, se letošní i budoucí maturanti mohou přesvědčit na tradičním veletrhu Gaudeamus, který se pořádá 29. a 30. ledna 2013 na Výstavišti Praha - Holešovice. Bankovní institut vysoká škola (BIVŠ), významná vysoká škola, na níž v současnosti studuje v bakalářských a magisterských oborech asi 4000 studentů, je pravidelným účastníkem veletrhu.

Naším hlavním cílem je nadále zvyšovat kvalitu studia,” říká doc. Pavel Mertlík, rektor Bankovního institutu vysoké školy (BIVŠ). „Proto soustředíme svou pozornost na nabídku pěti dlouhodobě úspěšných profilových bakalářských oborů – Bankovní management, Oceňování majetku, Ekonomika a management malých a středních podniků, Informační technologie a Právní administrativa v podnikatelské sféře, a na navazující magisterské obory Finance a Informační technologie a management. Všechny naše obory stále modernizujeme tak, aby nadále odpovídaly současným a očekávaným budoucím potřebám zaměstnavatelů, zejména bank a dalších finančních institucí. Jen tak můžeme dobře obstát ve zvyšující se konkurenci.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STUDENT