Jak si usnadnit nástup do nové práce?

27.09.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Po dlouhém a vyčerpávajícím hledání práce vám konečně zavolají z firmy s tím, že vás berou. První radostné okamžiky z úspěchu ale postupně odeznívají, aby je vystřídaly smíšené pocity a řada otázek: dokážu si rychle zvyknout na nové pracovní prostředí, budu dobře vycházet s kolegy, zvládnu své povinnosti?

Najděte si mezi kolegy garanta

Při nástupu do nové práce je jasné, že vás budou kolegové vědomě i nevědomě posuzovat a hodnotit. Počítejte i s tím, že ne každý bude z vaší přítomnosti nadšen, i když v tom třeba není nic osobního. Noví kolegové jen zkrátka nemají čas na zaučování nováčka. Pokud se setkáte s některými odmítavými postoji, najděte si do týdne na pracovišti garanta, spřízněnou duši, která nenahání strach ani nevyzařuje energii „zdržuješ mě.“

Upřesněte si, kdy vám garant pomůže a kdy ne

Garant vám bude dělat v prvních týdnech oporu, vysvětlí, odkud je nejlepší začít a co nechat na potom. „V každém případně si s tímto člověkem zcela přesně vyjasněte, v jakých oblastech od něj můžete očekávat pomoc a podporu a kde si musíte poradit zcela sami,“ doporučuje Lubomír Husar z pracovního portálu Cliqjobs.com.

Poznejte nepsaná pravidla pracovního kolektivu

Váš garant vás pravděpodobně dříve nebo později zasvětí i do nepsaných pravidel a zákonitostí, které má každé pracovní prostředí. Snadněji se zorientujete ve spletenci mezilidských vztahů, v ambicích vašich kolegů nebo jejich aspiracích. „S jeho pomocí rychleji proniknete do tajů různých mocenských her, které se v některých pracovních kolektivech objevují, stejně jako rivalita. Zjistíte, kdo je kdo a podle toho zvolíte styl jednání. V každém případě se nepasujte do role chytráka, neposuzujte nahlas práci ostatních a nevylepšujte ji bez souhlasu odpovědných kolegů,“ říká Lubomír Husar.

Hledejte malé úspěchy, budujte si pocit jistoty

Nástup do nového zaměstnání znamená pro jednoho velkou výzvu, pro jiného zase zvýšenou míru stresu. U nováčků se nezřídka objevují pochybnosti o sobě samých i nejistota, zda nové pracovní místo ustojí. Tyto pocity jsou přirozené, ale netřeba z nich budovat dlouhodobou zákonitost. „Během prvního měsíce hledejte situace, v nichž si můžete potvrdit, že svoji práci zvládnete. Nemusíte přitom dělat žádné pracovní zázraky. Přibližně půl roku od nástupu se pak snažte o takové výsledky, které vás zbaví posledních zbylých pochybností. Snažte se v sobě budovat pocit jistoty, že vás práce uživí a jste schopni ji dlouhodobě vykonávat. Radujte se i z drobných úspěchů a budujte si pevnou půdu pod nohama,“ uzavírá personalista Lubomír Husar.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT