A co takhle doučovat?

14.05.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Nebaví vás vaše současná brigáda? Platí vám málo nebo to zrovna není to pravé ořechové, co jste si představovali? V práci ale zůstáváte, protože finanční obnos každý měsíc potřebujete. Víte ale, že se to dá změnit?

Jaké to je na opačné straně?

Napadlo vás někdy, jaké by to bylo, kdybyste přišli do školy a váš den byl krapet jiný? Přesněji - otočil by se o 180 stupňů. Místo lavice byste usedli za katedru. Zkuste si představit sami sebe jako lektora. Jaké to je? Absurdní představa nebo možnost reálného uskutečnění? Pokud hodláte ve studiích pokračovat coby doktorand, pak je uvedená možnost více než reálná, ale co když to jde ještě jinak?

Trošku jiná brigáda…

Zaplatili vám rodiče někdy doučování? Chodili jste na individuální lekce? Říkali jste si: „Jo, kdybych já byl učitel/ka udělal/a bych to zcela jinak…“ A co si to tedy vyzkoušet a ještě si k tomu vydělat? Zkrátka a jednoduše doučovat.

Že jste to nikdy nedělali? Nevadí. Všechno je jednou poprvé. Samozřejmě, že dělat lektora nemůže každý. Jsme lidé rozdílných povah a pro učení druhých je zajisté třeba určitá dávka trpělivosti, empatie a zodpovědnosti.

Když výhody značně převažují nad nevýhodami!

Myslíte si, že by vás bavilo pomáhat druhým v dosahování jejich studijních a životních cílů, nicméně ještě stále váháte? Pojďme se společně podívat na výhody, které doučování přináší.

VÝHODY:

Nemáte nadřízeného – poprvé na vlastní kůži můžete pocítit, jaké to je, když jste sami sobě svým pánem.

Praxe ve vedení a motivaci lidí – v rámci široké škály vašich žáků narazíte na různé typy osobností, přičemž každý z nich si žádá jiný přístup. Jedinečná možnost, jak si můžete vyzkoušet vaše organizační schopnosti nebo protrénovat vaši strunu trpělivost.

Flexibilita – žádné plánování směn s vaším nadřízeným. Krásná představa, co říkáte? Sami si v určité míře určujete pravidla. Řekněte si, kdy jste k „mání“. O víkendu nebo v pracovním týdnu? Ráno nebo odpoledne? To je zcela na vás.

Peníze na ruku – na rozdíl od standardních forem přivýdělku, nemusíte čekat na výplatní den s velkým D. V některých případech se setkáte i s variantou, kdy si vaše lekce budou chtít předplatit, a to i na měsíc dopředu.

Opakování látky – pokud se jedná například o angličtinu, díky doučování si můžete pravidelně opakovat gramatiku, konverzaci a další. Sami se vlastně neustále učíte a navíc za to máte zaplaceno.

Získání nových kontaktů - jak se říká, známých není nikdy dost. A co si budeme vykládat, dobré kontakty se v dnešní době více než hodí. No, a vznik nového kamarádství? To se určitě nevylučuje.

Ovšem buďme realisti a zmiňme si i drobné nevýhody, které doučování přináší.

NEVÝHODY:

Stejně jako mince má dvě strany i doučování, má také kromě výhod, určité nevýhody. Dobrou zprávou však je, že jejich není tolik. A navíc, škála výhod je značně převýší. O které záležitosti se jedná?

Zrušení lekce – časté odpadnutí nebo zrušení na poslední chvílí. S uvedenou skutečností se setká každý lektor. Důvodem může být nemoc, nedostatek času z důvodu pracovních či školních povinností. V extrémních případech i lenost s následnou výmluvou. Záleží pak na domluvě mezi lektorem a žákem, zda si lekci nahradí prodloužením dalších lekcí nebo extra hodinou. Při opakovaných případech lze požadovat i úhradu hodin odpadlých na poslední chvíli.

Stres – v rámci doučování se můžete setkat i s žáky, kteří se učí pomaleji a vyžadují dosti velikou dávku trpělivosti. Pro nezkušeného (leckdy i pro zkušeného) lektora, to může být dost zásadní oříšek.

Zkrátka, proč ne?

Říkáte si, že by doučování mohlo být to pravé pro vás? Rádi byste předali svoje znalosti dalším lidem a pomohli jim například v úspěšném absolvování maturitní zkoušky?

Pokud ale zatím stojíte na druhé straně mostu s názvem „sekce pochybností“ – stop! Nehledejte důvody, proč byste neměli. Naopak mějte na paměti výhody, které z doučování plynou. Nicméně tou nejcennější jsou právě ony nabyté zkušenosti, které vám již nikdo neodpáře!

Rádi byste věděli jak a kde začít? O tom si povíme v příštím článku.

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT