7 věcí, které dělají úspěšní studenti první týden v semestru

17.02.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Než začne nový školní semestr, tak si ukliďte v tom starém a našlápněte první školní týden do úspěšného studia v letním semestru. Jak na to? Základem je vědět, kde, kdo, co a proč. Jak to dělají ti úspěšní?

Nový semestr na některých školách už začal a na většině škol začne příští týden. Takže je na čase se otřepat ze zimního volna a znovu se naplno pustit do studia. Je totiž spousta věcí, které můžete pro svoje úspěšné studium tento semestr udělat už teď na jeho začátku. A přesně tak to dělají úspěšní studenti.

Uklidí si starý semestr

Abyste mohli efektivně začít něco nového, je nutné to staré uklidit. To ale neznamená, že se okamžitě zbavíte všech starých zápisků a učebnic. Spíš se zamyslete, co se vám bude ještě hodit tento semestr. Předměty na sebe často navazují, nebo se v nich informace opakují. To, co vyhodnotíte jako nepotřebné, založte, a připravte si tak místo na nové zápisky. Starý semestr také zálohujte na počítači a vytvořte si novou složku se začínajícím semestrem a jednotlivými předměty.

Připravit ke startu...

Kromě toho, že si zjistíte svůj rozvrh, tak je dobré si stáhnout i informace o jednotlivých předmětech. Každá škola má online přístupný nejen seznam předmětů, ale v informačním systému určitě najdete i sylabus každého předmětu. V sylabu by měla být specifikována nejen náplň předmětu, ale také jeho náročnost, povinná literatura a požadavky pro úspěšné zakončení. Spousta vyučujících ještě před první hodinou často sdílí i další důležité informace v rámci informačního systému. Prostudujte to a vydejte se na první hodinu. A neignorujte hromadné emaily od vyučujících! Úspěšní studenti často nejsou chytřejší nebo šikovnější než ti ostatní, ale jsou vždy připraveni.

Chodí na první hodinu

Základem pro úspěšný semestr je jít na všechny první hodiny. Zní to otravně, však na první hodině se většinou skoro nic nedělá. Ale první přednáška a první cvičení jsou pomalu nejdůležitější hodiny za celý semestr. A je důležité na tyto hodiny nejen přijít, ale hlavně tam poslouchat. Píše se na předmět seminární práce? Jaké jsou náležitostí seminární práce? Vyplatí se chodit na přednášky? Jaká je povinná literatura? Odkud čerpat? Koupit si knížku, nebo hledat oficiální informace na netu? Budou někde přístupné přednášky a prezentace? Hned na první hodině se dozvíte tolik důležitých věcí rovnou od vyučujícího, že se rozhodně vyplatí přijít.


Čtěte také:

Zeptají se, když něčemu nerozumí

Důležité je si informace nejen poslechnout, ale taky rozumět tomu, co se vám snaží říct. A pokud vám některá náležitost předmětu není jasná, zeptejte se! Hlavně na všechno, co se týká seminární práce, bodování aktivit nebo závěrečného testu. Pokud přijdete dva dny před odevzdáváním seminární práce s dotazem a požadavkem, že tomu vlastně vůbec nerozumíte, tak se nedivte tomu, že vyučující nebude moc vstřícný. Pokud se ale na náležitosti a téma seminární práce zeptáte hned v prvních týdnech semestru, tak bude vyučující pravděpodobně mnohem vstřícnější.

Ví, kdy to odevzdat

Písemky, odevzdání seminární práce, projektu nebo prezentace. To všechno si okamžitě napište do kalendáře a termíny zkuste opravdu dodržet. Rozvrhněte si taky průběžnou práci v semestru a nenechávejte vše na poslední chvíli. Pokud termíny prošvihnete, tak se pokuste nějak slušně domluvit s vyučujícím, ale počítejte s tím, že nemusí být moc vstřícný. Prošvihnutí termínu, zmeškání otevřené odevzdávárny nebo odevzdání domácího úkolu po termínu je totiž jedním z největších hříchů, které můžete během semestru spáchat. Jenom tím přiděláváte svému vyučujícímu práci a je možné, že vám nejen sníží bodové hodnocení z důvodů pozdního odevzdání, ale bude vaši práci číst o to přísněji a bude méně štědrý při udělování bodů. Úspěšní studenti si na začátku semestru prostě zjistí termíny a během semestru je dodrží.

Brzy si vyberou téma seminární práce

Rozhodně nemusíte začít seminární práci psát hned první týden semestru, ale vybrat téma byste si měli. Zaprvé ho stejně budete asi muset nahlásit vyučujícímu a zadruhé bude mít vyučující na začátku semestru méně práce a bude nejspíš i lépe naladěn k případným konzultacím vašeho tématu. Může vám tak nejen poradit s obsahem tématu seminární práce, ale třeba vám dá i tipy na vyhodnocení. S průběhem semestru většinou vyučujícím přibývá práce a jsou mnohem méně ochotní poradit s něčím, co jste měli probrat už na začátku semestru.

Seznámí se a nejsou v tom sami

Trendem jsou týmy a týmové seminární práce. Proč? Studenty to naučí spolupracovat se spolužáky a učitelům to vlastně ulehčuje práci. On je totiž dost rozdíl, jestli jeden učitel opravuje 100 seminárních prací od každého studenta, nebo 25 prací od čtyřčlenných týmů. Navíc týmová práce se vám bude hodit nejen ve škole, ale i později v práci. Tak rychle do toho a už na začátku semestru si sestavte svůj „dreamteam“. Stejně tak to dělají úspěšní studenti.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: STUDENT