6 věcí, které je dobré vědět o přijímačkách na VŠ a Scio testech

21.04.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Pokud se letos hlásíte na vysokou školu jako čerstvý maturant, tak dobrou zprávou pro vás je, že jako maturant máte vyšší pravděpodobnost při přijetí než ostatní uchazeči. Po maturitě máte všechny znalosti čerstvě v hlavě a ještě jste je nestačili zapomenout. Každý rok také o něco málo stoupá pravděpodobnost, že budete na vysokou školu přijati, ubývá totiž počet uchazečů, zatímco kapacita škol často roste. To ale neznamená, že se nemusíte na přijímací zkoušky vůbec připravovat. A víte, jak to vůbec na takových přijímačkách chodí?

Pokud letos maturujete, tak kromě zkoušky dospělosti vás nejspíš čekají ještě přijímačky na vysokou školu. V roce 2016 bylo 56 tisíc maturantů a každý z nich si podal v průměru 1,9 přihlášky na vysokou školu. Celkově je každý rok pravidelně podáváno přes 200 tisíc přihlášek na několik desítek vysokých škol a do několika stovek studijních programů. A do prvního ročníku bakalářského studia se loni zapsalo asi 47 tisíc nových studentů na prezenční studium a 18 tisíc do distančního studia.

Budou mi stačit Scio testy?

Každý rok je možné absolvovat tzv. Národní srovnávací zkoušky od Scio, které vám pomůžou, nebo dokonce přímo vyřeší přijetí na vysokou školu. Výhodou Scio testů je to, že je můžete psát i vícekrát, a pokud ve výsledku přesáhnete předem danou hranici, tak jste automaticky přijati na danou vysokou školu. Nevýhodou je, že za napsání Scio testů budete muset zaplatit poplatek. A také to, že každá vysoká škola má podmínky nastavené jinak a možná vám ani velmi dobrý výsledek dosažený ve Scio testech stačit nebude.

  • Chcete vědět, jaké školy uznávají testy Scio jako přijímací řízení? Najdete to na scio.cz!

Co když jsem Scio vůbec nedělal, nebo dělal, ale neudělal?

Pokud jste Scio testy ani nepsali, tak se vůbec nic nestalo. Výsledek ze Scio testování pouze může nahradit klasické přijímačky. Pokud jste na Scio testy zapomněli nebo jste je ani psát nechtěli, tak to opravdu vůbec nevadí. A budete dělat na vybrané vysoké škole klasické přijímačky. Tedy dostanete pozvánku a koncem května a začátkem června pak probíhají ve všech vysokých školách klasická přijímací řízení, na kterých dostanete svou šanci předvést, co ve vás je.

Jak se na přijímačky na vysokou školu připravit?

Základem pro přijímací řízení je většinou učivo střední školy. Záleží ale také na oboru, na který se hlásíte. U některých škol je opravdu nutné prokázat nejen znalosti ze střední, ale také dostatečný zájem o studovaný obor. Požadavky na přijímačky se dozvíte většinou ve zvacím dopise, měli by vám je poskytnout na studijním oddělení, najít je můžete i na stránkách školy. Vysoké školy také většinou poskytují příklady o tom, jak vypadá zadání přijímací zkoušky, nebo rovnou pořádají přípravné kurzy. Často vyplatí se o možnostech přípravy informovat více na dané vysoké škole.

Jak poznám, že jsem přijímací zkoušky udělal?

K přijetí na vysokou školu je většinou nutná dvojí podmínka. Zaprvé musíte složit přijímací zkoušky na předem stanovenou úroveň. Vysoké školy například přijímají na základě testových odpovědí a splnit musíte 50 % správných odpovědí. Jak se počítají dané odpovědi, byste se měli dozvědět od každé školy. Hranici nutnou pro přijetí splnit musíte, ale často to nezaručuje přijetí. Poté se výsledky seřadí od nejlepšího a přijme se tolik studentů, jaká je kapacita školy a daného studijního oboru.

  • Pokud tedy splníte podmínky pro přijetí, často nemusíte být přijati z kapacitních důvodů. V takovém případě se vyplatí často podat odvolání.
  • A před nástupem na vysněnou vysokou školu si nezapomeňte užít prázdniny.

Co když to na přijímačky nestihnu?

Termín přijímacího řízení je pevně daný a většinou ho nejde měnit z organizačních důvodů. Pokud se na tento termín nemůžete dostavit, tak vše řešte urychleně se studijním oddělením. Referentky na studijním oddělení by vám měly poskytnout i případné další informace, počítejte ale s tím, že náhradní termín můžete využít jen například při předložení neschopenky. Kolize přijímacích zkoušet na dvou vysokých školách často není dostatečnou omluvenkou. Pokud ale budete například nemocní, tak druhé kolo přijímacích zkoušek bývá během letních prázdninových měsíců.

Mám další otázky, kdo mi je odpoví?

Jakékoliv informace týkající se přijímacího řízení byste se měli dozvědět ve zvacím dopise. A pokud máte problém, tak tento byste měli urychleně řešit se samotnou školu. Přijímací řízení většinou organizuje studijní oddělení, společně s proděkany pro studijní záležitosti na jednotlivých fakultách vysokých škol. Pokud máte jakékoliv dotazy, tak se můžete obrátit na příslušné studijní referentky. Nevolejte jim ale zbytečně a neptejte se na věci, které jste se dozvěděli už ve zvacím dopise nebo které se dozvíte bez problémů například na stránkách školy.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT