Archeologie na Univerzitě Karlově slaví 100 let

12.03.2011 | , Univerzita Karlova
STUDENT


Ústav pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy si v tomto roce připomíná své počátky a umožňuje odborné i laické veřejnosti nahlédnout do bohaté minulosti i současnosti klasického bádání a výuky.

Archeologie není podle ředitele Ústavu pro klasickou archeologii doc. PhDr. Jiřího Musila, Ph.D. jen rozptýlení a kratochvíle pro pár badatelů. Kromě toho, že archeologické bádání značně zdržuje a prodražuje stavby, jak s úsměvem dodává, mají výsledky její činnosti nesmírný význam a ovlivňují moderní dobu víc, než si běžně člověk uvědomuje. Pro designéry, návrháře šperků nebo stolního vybavení, sochaře, skláře, architekty a další umělecké profese je inspirace uměním, které odkrývá, systematicky třídí a zhodnocuje archeologie, osvědčenou a nevysychající studnou nápadů a poznání, pozadu nezůstávají ani historické a sociologické vědy.

Rozhovor s ředitelem pro klasickou archeologii doc. PhDr. Jiřím Musilem, Ph.D. pro univerzitní časopis i-Forum naleznete na této stránce: http://iforum.cuni.cz/IFORUM-10625.html

Filozofická fakulta UK si připomene 100 let založení Ústavu klasické archeologie již tento pátek 11. 3. setkáním odborníků s názvem „Mezi tradicí a budoucností – úloha klasické archeologie ve středoevropském prostoru“. Table ronde poskytne otevřenou platformu pro diskuzi především o směřování klasické archeologie ve středoevropském prostoru a jejím postavení mezi historickými, uměnovědnými a dalšími disciplínami.

Program konference Mezi tradicí a budoucností a výstavních projektů naleznete zde: http://ukar.ff.cuni.cz/CZ/dokumenty/tableronde.pdf

Do bohaté minulosti i současnosti klasického bádání a výuky Ústavu pro klasickou archeologii umožní nahlédnout také dva výstavní projekty. Prvním z nich je výstava „100 let Ústavu pro klasickou archeologii,“ která bude v prostorách vestibulu Filozofické fakulty UK zahájena 22. března a která návštěvníky seznámí vedle historie a osobností ústavu především se současnými projekty ústavu – výzkumy v Bulharsku, Egyptě, Uzbekistánu a v dalších zemích spojených s historií, současností a budoucností Ústavu pro klasickou archeologii. K vidění zde budou také odlitky antických plastik. Druhým výstavním projektem je výstava fotografií Zdeňka Zvonka „Toulky osmi antickými městy západní Anatolie.“ Fotografická výstava je věnována hornaté anatolské krajině a antickým památkám, které i dnes tvoří její tvář. Výstava bude instalována od března do dubna 2011 ve vstupní hale budovy Filozofické fakulty UK v Celetné 20, Praha 1.

Autor článku