Výsledky průzkumu: Uchazeči stojí o atraktivní obory. Láká je také dobré jméno univerzity

17.03.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Univerzita Palackého v Olomouci v letošním roce registruje historicky nejvyšší množství podaných přihlášek ke studiu. Jejich počet dosáhnul k číslu 34 874. Výhody elektronické přihlášky využilo 24 432 budoucích studentů, z nichž mnozí se přihlásili na více oborů. Univerzita se poprvé zaměřila na zjištění a přesnou definici motivace uchazečů o studium pomocí anonymního dotazníku přiloženého k elektronické přihlášce. Měl vysvětlit, z jakých důvodů budoucí studenti preferují Univerzitu Palackého. Dotazník vyplnilo 7 220 uchazečů.

Výsledky průzkumu jasně ukazují, že olomoucká univerzita láká především na nabídku atraktivních studijních oborů. Studium na druhé nejstarší univerzitě v České republice si zájemci vyberou také díky doporučení od kamarádů, známých či rodinných členů.

O studium na Univerzitě Palackého je i přes nepříznivý demografický vývoj obrovský zájem. Přesto považujeme za důležité přesně zjistit, o co budoucí studenti výrazně stojí, jakou mají motivaci k výběru olomoucké univerzity a jakým způsobem se o nabídce studijních oborů na jednotlivých osmi fakultách UP informovali. Výsledky průzkumu jsou pro nás zajímavé, rozhodně je zohledníme v plánované kampani zaměřené na přijímací řízení v příštím roce,“ vysvětlil vedoucí oddělení komunikace Mgr. Radek Palaščák.

Mezi tři nejčastější důvody, které vedly uchazeče k podání přihlášky právě na UP, patří v první řadě atraktivní studijní obor, dále dobré jméno univerzity, třetím důvodem bylo doporučení od kamarádů/známých/příbuzných. V následující zpřesňující otázce byli zájemci o studium vyzváni, aby označili přesně jeden motivační faktor, který chápou jako ten nejdůležitější ze všech uvedených. První místo obsadil atraktivní studijní obor (39,6 %), druhé patří dobrému jménu univerzity (13,9 %), následuje blízkost univerzity k místu bydliště (7,9 %) a v těsném závěsu figuruje doporučení od kamarádů/známých/příbuzných (7,7 %).

Nejzásadnější zdroj informující o možnosti a podmínkách studia na UP představuje veletrh vzdělávání Gaudemaus v Brně, v těsném závěsu se drží oficiální webové stránky univerzity. Velkou roli hrají také tištěné brožury a univerzitní informační materiály. Veletrh v Brně vyzdvihlo 30,2 % respondentů. Oficiální webové stránky univerzity informovaly 80,6 % respondentů. Výsledky dotazníku zpracovala Laboratoř sociálně-vědních výzkumů (www.lsvv.eu) při Katedře sociologie a andragogiky UP.


Systém e-přihlášek: bez komplikací


Univerzita Palackého přijala na 35 tisíc přihlášek ke studiu v elektronické podobě. „Po technické stránce byl průběh přihlašování na UP bez komplikací. V období větší vytíženosti systému (předposlední víkend v únoru a poslední únorové dny) nedošlo k žádnému technickému omezení na straně UP (e-přihlášky ke studiu), které by způsobilo ztrátu zájmu uchazečů a jejich následné nepřihlášení ke studiu,“ uvedl koordinátor studijních informačních systémů na UP PhDr. Jiří Pospíšil, Ph.D.

Tiskovou zprávu týkající se rekordního počtu přihlášek najdete zde: Uchazeči si podali na Univerzitu Palackého rekordních 35 tisíc přihlášek.

Autor článku