Ministerstvo vyhlásilo druhou výzvu na nové logo

31.03.2011 | , Ministerstvo školství
STUDENT


Z více než devíti set návrhů vybírali odborníci nové logo ministerstva. V prvním kole ale porota návrh nevybrala a doporučila změnu podmínek. Vyhlášení druhé soutěže proběhne podle vylepšených pravidel, na kterých se shodli přední pedagogové a profesionálové z oboru grafického designu. Ministerstvo ale stále počítá se zapojením studentů, nikoliv komerčních společností.

Na rozdíl od prvního vyhlášení nepůjde o veřejnou výzvu k předložení návrhů, ale o přímé oslovení studentů šesti českých vysokých škol, kteří se zabývají grafickým designem. Takový postup doporučily špičky české grafické tvorby na sérii jednání, které předcházely vyhlášení výzvy druhé soutěže o návrh loga MŠMT. Podle jejich názoru se totiž do praxe návrhy vzešlé z otevřené soutěže velmi špatně zapracovávají, protože je třeba zohledňovat více aspektů než jen samotnou podobu grafické značky. „Spatřuji jako dobrý nápad oslovit špičkové školy, které vyučují grafický design. Studenti z těchto škol se pohybují na vysoké úrovni a často mají s tvorbou log a manuálů praktické zkušenosti,“ řekl předseda první poroty Otakar Karlas.


Ministerstvo přistoupilo na doporučení oslovených profesionálů a přepracovalo celé vyhlášení soutěže. Změnily se tak nejen podmínky účasti, ale také porota a odměna pro autora vítězného návrhu. Ten dostane šanci zpracovat celou korporátní identitu MŠMT a za svou práci obdrží odměnu v celkové výši 400 tisíc korun. V částce jsou zahrnuty i licenční poplatky za autorská práva a kompletní dodávka návrhu logotypu a grafické značky. Na předložení návrhu mají studenti měsíc.

V porotě vedle zástupce ministerstva usednou osobnosti jako ak. mal. Aleš Najbrt, Mgr. Filip Blažek, Doc. ak. mal. Otakar Karlas, Robert V. Novák, Doc. Mgr. A. Tomáš Machek nebo Doc. MgA. arch. Jan Němeček.

Vítám v českých podmínkách odvážné rozhodnutí Ministerstva školství přistoupit k výběru nové identity zodpovědně a kvalifikovaně. Věřím, že ze soutěže vzejde nejen kvalitní logo jako takové, ale hlavně promyšlená a funkční identita instituce,“ říká jeden ze členů poroty Filip Blažek. K jeho slovům se připojují i další členové poroty a odborníci z oboru.

Autor článku